Εντολή όλα τα υπουργεία να διακόψουν κάθε συνεργασία με τα παλαιστινιακά υπουργεία, καθώς οι δύο πλευρές αυξάνουν τις κινήσεις «αντίποινων», την ίδια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ αρχίζουν και παραπαίουν, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ενώ η απόφαση αυτή υποδεικνύει την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν επηρεάζει ωστόσο την επαφή μεταξύ των τομέων της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα οι Παλαιστίνιοι να ενταχθούν σε 15 διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις, κάτι που το Ισραήλ εξέλαβε ως μια κίνηση για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε αυτή την απόφαση του Νετανιάχου ως «άτυχη». «Πιστεύουμε ότι από τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν ωφεληθεί και ο δύο πλευρές».

Τόσο η Ψάκι όσο και ένας ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσαν ότι οι διαμεσολαβητές θα συνεχίσουν να έχουν επαφές μέχρι το τέλος της προθεσμίας, στα τέλη του Απριλίου. «Κάνουν σοβαρές και εντατικές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια λύση σε αυτό το αδιέξοδο», δήλωσε η Ψάκι.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι «Η σχέση μας με το Ισραήλ, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι ιστορική και βαθιά. Μας διακατέχει μια φιλία, που πιστεύω πως είναι άθραυστη». Ο Λίμπερμαν απάντησε ανάλογα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη «δέσμευση των ΗΠΑ προς το κράτος του» και τις προσπάθειες για την «επίλυση της μακράς διαμάχης με του Παλαιστίνιους».

Οι δύο χώρες μοιράζονται την «ίδια επιθυμία… για την επίτευξη μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Λίμπερμαν. «Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε πολλά για αυτό», είπε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.