Η προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που προέρχεται από την πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας είναι «άνευ νοήματος και μάταιες», εκτίμησε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βαλεντίν Ίντζκο, προειδοποιώντας ότι η διεθνής κοινότητα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την επιβίωση της χώρας.

Σε κείμενό του, που δημοσιεύεται από τις εφημερίδες «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο και «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα, ο κ. Ίντζκο τόνισε ότι η Σερβική Δημοκρατία και η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία ως οντότητες μπορούν να υπάρξουν μόνο εντός του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Βοσνίας.

«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση οντότητας και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο ιστορικής συζήτησης. Οι απειλές για μονομερή αλλαγή της συνταγματικής τάξης της χώρας και η ιστορία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αμφισβητηθούν τα θεμέλια του Ντέιτον εξυπηρετούν μόνο την εμβάθυνση της διχοτόμησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης” διεμήνυσε ο Αυστριακός διπλωμάτης, αντιδρώντας στις συχνές εμφανίσεις ανώτατων αξιωματούχων της Σερβικής Δημοκρατίας, στις οποίες τονίζουν το δικαίωμα διενέργειας δημοψηφίσματος στη συγκεκριμένη οντότητα στο πρότυπο εκείνου που οργανώθηκε στην Κριμαία.

Ο Βαλεντίν Ίντζκο υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα κάνει αναγκαία βήματα, ώστε να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και εκτίμησε ότι οι πολυάριθμες δηλώσεις περί δημοψηφίσματος έχουν στόχο να στρέψουν την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι απλοί άνθρωποι στη χώρα.

Το ζήτημα ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία έγινε κεντρικό θέμα μεταξύ της κυβερνώσας Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Από το SNSD υποστήριξαν ότι δεν παραιτούνται από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας και ότι θα το οργανώσουν, όταν εκπληρωθούν οι όροι, ενώ η αντιπολίτευση σημειώνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει το θάρρος να προχωρήσει.

«Βλέπουμε την κατάσταση στον κόσμο. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ιταλία, ότι η Σκωτία γρήγορα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ότι κάτι συμβαίνει στην Καταλονία. Για τη Σερβική Δημοκρατία αυτά είναι κεφαλαιώδεις εμπειρίες. Θυμώσει δεν θυμώσει κάποιος, εμείς παρακολουθούμε τι συμβαίνει στον κόσμο και θα εργαστούμε για την εφαρμογή των καλύτερων εμπειριών όταν έρθει ο καιρός γι αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ στο τέλος Μαρτίου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κριμαία.