Για τους φαν της σειράς «Homeland» ο Πύργος του Δαβίδ στη Βενεζουέλα δεν είναι άγνωστος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ποια είναι η πραγματική καθημερινότητα στο κτήριο των 45 ορόφων.

Διαθέτει ελικοδρόμιο και εκπληκτική θέα, και κατασκευάστηκε με σκοπό να γίνει το νέο οικονομικό κέντρο του Καράκας.

Αλλά εγκαταλείφθηκε πριν από είκοσι χρόνια και ο ημιτελής ουρανοξύστης μετατράπηκε στην… ψηλότερη παραγκούπολη στον κόσμο.

Το κτήριο κατελήφθη το 2007 με τον τότε πρόεδρο Ούγκο Τσάβες να κάνει τα στραβά μάτια. Σήμερα, τρεις χιλιάδες άνθρωποι το αποκαλούν «σπίτι».

Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας θεωρούν το κτήριο άντρο κλεφτών, οι «ένοικοί» του ωστόσο νιώθουν πως είναι ένα ασφαλές «λιμάνι» μακριά από τις παραγκουπόλεις του Καράκας όπου βασιλεύει η εγκληματικότητα.

«Υπάρχει πολλή περισσότερη τάξη και πολύ λιγότερη εγκληματικότητα εδώ απ’ ό,τι εκεί έξω», λέει η 36χρονη «ένοικος» Thais Ruiz. Ζει στον πύργο με τον σύζυγο και τα πέντε παιδιά της και ήταν επιλογή της το 2010 να εγκαταλείψει την παραγκούπολη Petare στα ανατολικά του Καράκας για να «μετακομίσει» στο κτήριο.

Αρχικά η οικογένεια ζούσε σε μία… σκηνή. Με τον καιρό όμως κατάφεραν και «συγκέντρωσαν» οικοδομικά υλικά, έπιπλα, δεξαμενή νερού, ακόμα και εξοπλισμό μπάρμπεκιου και τα μετέφεραν στον 27ο όροφο όπου είναι πλέον το σπίτι τους- φυσικά και δεν υπάρχει ασανσέρ.

«Δεν έχω ζήσει ποτέ σε διαμέρισμα, είμαστε πολύ άνετα πλέον», τονίζει. «Στο Petare οι πυροβολισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο, κάποτε βρήκαμε έναν άνθρωπο νεκρό στο κατώφλι μας. Εδώ δεν χρειάζεται καν να κλείνουμε την πόρτα».

Η «μίνι κυβέρνηση» του πύργου είναι μια επιτροπή ατόμων που συνεργάζεται τόσο για την τήρηση των κανονισμών όσο και για τη συμμόρφωση των… μη συμμορφούμενων.

Οι καταληψίες τοποθέτησαν μόνοι τους βασικό εξοπλισμό για παροχή νερού, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.

Κάθε οικογένεια καταβάλλει κάθε μήνα 32 δολάρια για τη φύλαξη του κτηρίου, σε 24ωρη βάση.

Τα πράγματα μπορεί να μην είναι άσχημα σε ένα ανολοκλήρωτο κτήριο αλλά δεν είναι ούτε ρόδινα, σημειώνει η Daily Mail

Πριν λίγα χρόνια ένα κορίτσι έπεσε από μια τρύπα στον τοίχο και σκοτώθηκε ενώ μεθυσμένος μοτοσικλετιστής έπεσε στο κενό.

«Δεν είμαστε εισβολείς, είμαστε άνθρωποι που κατέλαβαν ένα κενό κτήριο», λέει ο 63χρονος «ένοικος» Luis Raul Pinto. ««Δεν είμαστε κλέφτες και κακοποιοί».

Δείτε τις φωτογραφίες