Μέσω πληροφοριών που επικαλείται το περιοδικό Spiegel, οι ενδείξεις πως το Κρεμλίνο μπορεί να έχει εμπλακεί στην απόπειρα δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, αυξάνονται. Όπως αναφέρεται, οι γερμανικές Αρχές καταλογίζουν στους δράστες ότι έκαναν έναν αδίστακτο υπολογισμό, ο οποίος όμως απέτυχε.

Στην περίπτωση της απόπειρας δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου, οι ενδείξεις εμπλοκής ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών φαίνεται να γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, οι οποίες δημοσιεύονται στο τελευταίο του τεύχος και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ναβάλνι αποτελεί περαιτέρω ανάπτυξη προηγουμένως γνωστών συνθέσεων του νευροτοξικού παράγοντα Novitschok.

«Το δηλητήριο είναι ακόμη πιο ισχυρό από τις προηγούμενες μορφές του», εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Μπρούνο Κάαλ, σε μια μυστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

Για την κυβέρνηση της Γερμανίας, η σύνθεση του νευροτοξικού παράγοντα Novitschok είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσε να εμπλέκεται στην υπόθεση. Θεωρείται ότι όσο πιο περίπλοκη, νεότερη και πιο σπάνια είναι η χημική σύνθεση του δηλητηρίου, τόσο πιθανότερο είναι να φτάσει κανείς σε αυτήν με τη βοήθεια του ρωσικού κρατικού μηχανισμού.

Οι Αρχές Ασφαλείας της Γερμανίας υποθέτουν επί του παρόντος ότι μόνο μια ρωσική μυστική υπηρεσία θα μπορούσε να δηλητηριάσει τον Ναβάλνι στον δρόμο προς ή στο αεροδρόμιο. Δεδομένου ότι αποδεδειγμένα ο πολιτικός της αντιπολίτευσης παρακολουθείτο στενά από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, δεν βλέπει κανείς κάποια άλλη δυνατότητα.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου κατέρρευσε ξαφνικά εν πτήσει από τη Σιβηρία προς την πόλη Τομσκ στα τέλη Αυγούστου, παραπονούμενος για σοβαρούς μυικούς σπασμούς. Τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, έχει ξυπνήσει από το κώμα του και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές Αρχές έχουν αναπαραστήσει το έγκλημα.

Ο υπολογισμός των δραστών ήταν ότι ο Ναβάλνι θα πέθαινε στο αεροπλάνο. Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση του πιλότου, ο οποίος προσγειώθηκε αυθόρμητα στο Ομσκ, και η επακόλουθη θεραπεία του Ρώσου πολιτικού, με ένα αντίδοτο στο τοπικό νοσοκομείο, του έσωσαν τη ζωή.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με την απόπειρα δολοφονίας. Μάλιστα, η Μόσχα κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει πολιτική με την υπόθεση.

Η Ρωσική Αστυνομία θέλει να στείλει ανακριτές στη Γερμανία

Παράλληλα, η Ρωσική Αστυνομία παρακολούθησε το ιστορικό των μετακινήσεων του Αλεξέι Ναβάλνι και το ότι δεν ήπιε ούτε είχε φάει πριν χάσει τις αισθήσεις του στο αεροσκάφος. Εκτός των άλλων, προσπαθεί να εντοπίσει έναν μάρτυρα, ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση μεταφορών του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στην περιφέρεια της Σιβηρίας.

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών θα υποβάλει πρόσθετο αίτημα προς το Βερολίνο, μέσω του οποίου θα ζητά νομική συνδρομή στη Γερμανία. Μάλιστα, στόχος είναι να στείλει ανακριτές, ώστε να συνεργασθούν με Γερμανούς συναδέλφους τους κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας.

Ωστόσο, το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα μέσω του εκπροσώπου Τύπου της γερμανική κυβέρνησης ότι δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα της ρωσικής πλευράς.

Η Εισαγγελία του Βερολίνου μπορεί να παραδώσει στοιχεία

Τέλος, η Διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Βερολίνου έδωσε εντολή στην εισαγγελία της γερμανικής πρωτεύουσας να παράσχει τη νομική συνδρομή στις ρωσικές Αρχές και να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, υπό τον όρο ότι ο ίδιος ο Ρώσος πολιτικός να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στο Twitter σήμερα το γραφείο τύπου της εισαγγελίας του Βερολίνου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την γερμανική πρωτεύουσα.

Η Εισαγγελία επισήμανε ότι προς το παρόν είναι αδύνατον να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Βερολίνου έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για τον επικριτή του Κρεμλίνου.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας με αίτημα της στη Γερμανία ζητούσε να δοθούν απαντήσεις σε σχεδόν 20 ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, τη διάγνωση και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως και να δοθούν αντίγραφα του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και βιολογικό υλικό για να προβούν σε συγκριτικές εξετάσεις.