Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, την Παρασκευή στην Ιταλία, συνοδεύτηκε εκτός από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πάπα και με επισκέψεις στα μοναδικά μνημεία της Ρώμης.

Με αφετηρία την επίσκεψή του στο Κολοσσαίο και τον παραλληλισμό του αμφιθεάτρου με… γήπεδο του μπέιζμπολ, η ιταλική ομοσπονδία μπέιζμπολ, ανέσυρε από τα αρχεία της μια φωτογραφία και μια ιστορία που έχει ηλικία 126 ολόκληρα χρόνια…

Πρόκειται για την επιθυμία του Αμερικανού Albert Goodwill Spalding, αθλητή του μπέιζμπολ και μετέπειτα ιδρυτή της ομώνυμης εταιρίας αθλητικών ειδών, που είχε ονειρευτεί να διεξαχθεί ένας αγώνας εντός του διάσημου αμφιθεάτρου της Ρώμης!

Ήταν το 1888, όταν ο Spalding, θέλοντας να κάνει γνωστό το αγαπημένο του άθλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, επιχείρησε ένα τολμηρό σχέδιο:

Πήρε την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν και ο ίδιος, τους Chicago White Stockings και μια ομάδα επίλεκτων αποτελούμενη από τους καλύτερους παίκτες των υπόλοιπων αμάδων της Αμερικής και διοργάνωσε μια παγκόσμια περιοδεία!

Ο άνθρωπος που θέλησε να διεξαχθεί αγώνας στο Κολοσσαίο, πραγματοποίησε ένα ταξίδι που εκτός από την Ιταλία, επισκέφτηκε από την Γαλλία και την Αυστραλία μέχρι την Βρετανία και την Αίγυπτο.

Με την βοήθεια του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Γκρόβερ Κλίβελαντ, ξεκίνησε την περιοδεία ανά τον κόσμο, για να προωθήσει το αγαπημένο σπορ της Αμερικής στα πέρατα του κόσμου, σε ένα ταξίδι που διήρκεσε έξι ολόκληρους μήνες.

Τις φωτογραφίες του τολμηρού ταξιδιού δημοσίευσαν οι «New York Times» ενώ η ιστορία του δημοσιεύτηκε από τον Mark Lamster, στο βιβλίο που ονομάζεται «Spalding’s Wolrd Tour, The Epic Adventur That Took Baseball Around the Globe – and Made It America’s Game» (Η παγκόσμια περιοδεία του Spalding, η επική περιπέτεια που διέδωσε το μπέιζμπολ σε όλο τον κόσμο και το έκανε το άθλημα της Αμερικής).

Το όνειρο βέβαια του Spalding να πραγματοποιηθεί ο αγώνας στο Κολοσσαίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού εκτός του ότι δεν πήρε την σχετική άδεια από τις αρχές, ο «αγωνιστικός χώρος» ήταν ακατάλληλος για διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος…

Έτσι και αφού οι ομάδες έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία που δημοσίευσε η ιταλική ομοσπονδία μπέιζμπολ «Fibs» στην ιστοσελίδα της, ο αγώνας επί ιταλικού εδάφους πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη.

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Μελβούρνη, υπό το βλέμμα 12 χιλιάδων θεατών!