«Σοβαρό ενδιαφέρον σε πολλές, σημαντικές πρωτεύουσες» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ διαπιστώνει ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την αρχική τοποθέτησή του και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ανέφερε επίσης ότι στα χρόνια που ασχολείται με το θέμα έχει καταθέσει «σειρά προτάσεων, από τις οποίες καμία δεν έλαβε την έγκριση και των δύο πλευρών ώστε να επιτευχθεί λύση».

Ο κ. Νίμιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, εξέφρασε την άποψη ότι «οι ιδέες του παρελθόντος θα πρέπει να επανεξετάζονται διαρκώς, διότι μπορεί να γίνουν αλλαγές», όπως είπε και «μπορεί οι πλευρές να τις δουν με άλλη ματιά», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έως ότου βρεθεί λύση, όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αντιδράσεις για τη χρονική στιγμή που έγινε η σημερινή συνάντηση, τόσο κοντά στις εκλογές, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι συστηματικά προσπαθεί να αποφεύγει οτιδήποτε επιδεινώνει το πρόβλημα και ότι αντιθέτως προσπαθεί να βοηθήσει τη διαδικασία, εκφράζοντας εμπιστοσύνη για τον «επαγγελματισμό και την εμπειρία ως διπλωματών» των εκπροσώπων των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι «για αρκετό καιρό δεν είχε γίνει συνάντηση των δύο πλευρών. Επιπλέον, δεν κατέθεσα κάποια νέα πρόταση που θα απαιτούσε νέα, σημαντική επεξεργασία σε άλλο μέρος» και «δεν εισέπραξα καμιά αρνητική αντίδραση από καμία πλευρά».