Τρία στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας των προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα τα οποία τον συνόδευαν στην τρέχουσα περιοδεία του στο εξωτερικό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εστάλησαν εσπευσμένα πίσω στις ΗΠΑ λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων στα οποία υπέπεσαν.

Ο ένας από τους πράκτορες της λεγόμενης Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) μέθυσε τόσο που τον βρήκαν αναίσθητο στο πάτωμα ενός ξενοδοχείου υπάλληλοί του, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές που ήταν παρούσες όταν εκτυλίχθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το επεισόδιο καταγράφηκε σε ένα ξενοδοχείο έξω από τη Χάγη, στην Ολλανδία, το σαββατοκύριακο, πριν από την άφιξη του Ομπάμα στην Ευρώπη.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου ειδοποίησε την αμερικανική πρεσβεία στην Ολλανδία, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την υπηρεσία και την διευθύντριά της Τζούλια Πίρσον.

Ένας εκπρόσωπος της Secret Service επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι τρεις πράκτορές της εστάλησαν στις ΗΠΑ πρόωρα διότι υπέπεσαν σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Οι πράκτορες ανήκαν στη λεγόμενη Ομάδα Αντεπίθεσης (Counter Assault Team), η οποία σε περίπτωση που ο πρόεδρος ή η οχηματοπομπή του δεχθεί επίθεση, στρέφονται κατά των δραστών της, ενώ άλλα στελέχη της ασφάλειας του προέδρου φροντίζουν να διαφύγει σώος ο Ομπάμα. Σύμφωνα με έναν πράκτορα που ήταν παλαιότερα μέλος της ομάδας, τα μέλη της θεωρούνται «η τελευταία γραμμή της άμυνας» του προέδρου και διακρίνονται όχι μόνο για την άριστη φυσική τους κατάσταση, αλλά και για τις ικανότητές τους ως σκοπευτές. Συχνά μένουν στο πεδίο επί 12 ώρες.

Το περιστατικό, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπενθυμίζει ένα σκάνδαλο που έπληξε τις μυστικές υπηρεσίες του τον Απρίλιο του 2012, όταν έξι πράκτορες αναγκάστηκαν σε παραίτηση μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ και συνεύρεσης με πόρνες κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου στην Καρταχένα της Κολομβίας.