Μέσω Twitter επέλεξε και το Βερολίνο να σχολιάσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter στη χώρα. Σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε πως δεν είναι το κράτος αυτό που αποφασίζει πώς επικοινωνούν οι πολίτες.

«Σε μια ελεύθερη κοινωνία, η επιλογή των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία ανήκει στους πολίτες, όχι στο κράτος. #Τουρκία», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Λίγο αργότερα, στη διάρκεια μιας τακτικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη λέξη λογοκρισία για το θέμα αυτό.

Η Βιρτς υπενθύμισε πως η Γερμανία «δεσμεύεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» και πως το Βερολίνο θεωρεί «αρνητικά αυτού του είδους τα μέτρα, που εμποδίζουν ή αποκλείουν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας».

Οι τουρκικές αρχές τηλεπικοινωνιών (TIB) ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι απέκλεισαν την πρόσβαση στο Twitter με διαταγή της δικαιοσύνης, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο Ερντογάν ότι θα απαγορεύσει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης σε αντίποινα για τη δημοσίευση του περιεχομένου τηλεφωνικών υποκλοπών, βάσει των οποίων κατηγορείται στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς.