Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στους δρόμους του Λιβάνου δύο μέρες μετά τις φονικές εκρήξεις, με τους πολίτες να δηλώνουν αγανακτισμένοι κατά της ανικανότητας και της διαφθοράς των Αρχών.

Η Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές στη Βηρυτό, στην περιοχή που βρίσκεται το κοινοβούλιο, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες. Νωρίτερα είχαν προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων υπήρξαν τραυματισμοί κατά την επέμβαση της Αστυνομίας.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης, που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία παραμένει βυθισμένη σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το AFP.

Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.