Ξεπερνούν τους 100 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των εκρήξεων χθες το απόγευμα στη Βηρυτό, γνωστοποίησε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η αγωνία χτύπησε κόκκινο για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια, με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Οι Αρχές του Λιβάνου προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.