Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες εκτίμησε σήμερα ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιθυμεί «σοβαρά» την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο Μεσανατολικό μετά τις χθεσινές δηλώσεις του τελευταίου για το θέμα των προσφύγων.

Στη διάρκεια συνάντησης του με 250 ισραηλινούς φοιτητές στη Ραμάλα ο Αμπάς διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι δεν επιδιώκει να «πλημμυρίσει το Ισραήλ» με παλαιστίνιους πρόσφυγες, όπως και ότι δεν επιθυμεί την «διαίρεση εκ νέου» της Ιερουσαλήμ, αλλά να επιτραπεί στους δύο λαούς να ζήσουν ο καθένας υπό την δική του κυριαρχία, υπό τον έλεγχο ενός συντονιστικού οργάνου.

Τα δύο αυτά θέματα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των δύσκολων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.

«Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι χθεσινές δηλώσεις του Αμπού Μάζεν αποδεικνύουν ότι επιδιώκει σοβαρά την ειρήνευση», αναφέρει ο Πέρες σε ανακοίνωσή του, στην οποία χρησιμοποιεί το nom de guerre του Αμπάς.

«Χάρηκα που τον άκουσα να λέει κάτι τέτοιο, όμως φυσικά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και είναι δύσκολο», πρόσθεσε στην έναρξη μιας συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Περού Ογιάντα Ουμάλα.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το Ισραήλ την αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ όμως αποκρούει τη ιδέα, θεωρώντας ότι απειλείται η ταυτότητά του ως εβραϊκού κράτους.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους ο Πέρες και ο Ουμάλα αναφέρθηκαν στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και τους τρόπους για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους στον οικονομικό, επιστημονικό και γεωργικό τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το Ισραήλ έγινε δεκτό την προηγούμενη εβδομάδα ως κράτος παρατηρητής στην Συμμαχία του Ειρηνικού, στην οποία συμμετέχουν η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό και το Περού, με στόχο να βελτιωθεί η συνεργασία τους στο πεδίου του εμπορίου.

Στο μεταξύ ο Αμπάς θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Παρίσι με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι με το οποίο θα συνομιλήσουν για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Ο πρόεδρος Αμπάς θα αναχωρήσει αύριο (Τρίτη) το βράδυ για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Κέρι την Τετάρτη», σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διευκρινίζοντας ότι τη συνάντηση ζήτησε ο αμερικανός υπουργός.