Η «φλόγα της ελευθερίας» είναι πολύτιμη και η Βρετανία θα κάνει ό,τι απαιτείται για να στηρίξει τον λαό του Χονγκ Κονγκ έπειτα από τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σάιμον Κλαρκ.

«Είμαστε στο πλευρό του λαού του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η φλόγα της ελευθερίας είναι πολύτιμη και το υποσχεθήκαμε σε αυτούς τους ανθρώπους όταν φύγαμε από το Χονγκ Κονγκ και επομένως θα κάνουμε ό,τι απαιτείται και είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, ώστε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Δικηγορικός Σύλλογος του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του» για τον νέο νόμο και προειδοποίησε ότι αυτός υπονομεύει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη της πρώην βρετανικής αποικίας και καταστέλλει τις ελευθερίες.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Χονγκ Κονγκ ανησυχεί βαθιά τόσο για το περιεχόμενο του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια όσο και για τον τρόπο επιβολής του», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο σύλλογος που διαθέτει μεγάλη επιρροή.

Ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια που έθεσε σε ισχύ το Πεκίνο μπορεί να επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε πολίτες της πρώην βρετανικής αποικίας, για «ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση», καθώς και για «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις».

Το κοινοβούλιο της Κίνας υιοθέτησε τον νόμο αυτόν μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που έκαναν για μήνες πέρυσι πολίτες του Χονγκ Κονγκ, φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα καταπνίξει τις ελευθερίες της πόλης, τις οποίες εγγυάται το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε συμφωνηθεί όταν το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Η διατύπωση του νόμου τηρήθηκε μυστική μέχρι που τέθηκε ο νόμος σε ισχύ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί τους δικηγόρους του Χονγκ Κονγκ, εξέδωσε μια πεντασέλιδη νομική ανάλυση στην οποία υπογραμμίζει περισσότερα από 12 σημεία για τα οποία προκαλεί ανησυχία ο νέος νόμος.