Τα σκουπίδια στοιβάζονται και πάλι στο κέντρο της παλιάς πόλης της Νάπολης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενταθεί το κλίμα με τους κατοίκους του προαστίου Τερτσίνιο να συγκρούονται με την αστυνομία, διαμαρτυρόμενοι για μία νέα χωματερή που δημιουργείται στη γειτονιά τους.

Ο Ποτότσνικ είπε πως η Επιτροπή θα μπορούσε και πάλι να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει την επιβολή προστίμων και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ.

Η ομάδα του Ποτότσνικ εξετάζει τώρα κατά πόσον τα σχέδια που κατατέθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καμπανίας, έδρα της οποίας είναι η Νάπολη, επαρκούν ώστε να διορθωθεί η κατάσταση.

Αν η ανάλυση της επιτροπής είναι αρνητική, η Ιταλία θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα, που μπορεί είναι ιδιαίτερα “τσουχτερά”, για την αποτυχία της να εφαρμόσει μία απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ από το Μάρτιο του 2010, το οποίο διέταξε την Καμπανία να υιοθετήσει αποτελεσματικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, το ακριβές ποσό των κυρώσεων θα καθοριστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ και η απόφαση μπορεί να ανακοινωθεί έπειτα από πολλούς μήνες.