Οι συνομιλίες της Γενεύης οι οποίες έχουν στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία θα επικεντρωθούν στα ζητήματα-κλειδιά της διακοπής της βίας, του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης και των σχεδίων για την δημιουργία εθνικών θεσμών και τη συμφιλίωση, όπως αναφέρει ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σήμερα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, o Μπραχίμι σχεδιάζει να συνεχίσει τις ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές τις προσεχείς ημέρες με την ελπίδα να βελτιωθεί το κλίμα στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, όπου ο δεύτερος κύκλος των επαφών, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα, άρχισε σήμερα.

Ο μεσολαβητής συναντήθηκε ήδη το βράδυ της Κυριακής με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ουάλιντ Μουάλεμ, ενώ σήμερα συνεχίζει τις επαφές με στόχο οι δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι αύριο Τρίτη.

Η συριακή αντιπολίτευση παρουσίασε μια έκθεση για τη «βία του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ», σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Στην έκθεση αυτή επισημαίνεται ότι από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη τον Ιανουάριο, 1.805 Σύροι, συμπεριλαμβανομένων 834 στο Χαλέπι, έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της χρήσης 130 και πλέον βαρελιών με εκρηκτικά στο Χαλέπι και στη Νταράγια, στην επαρχία της Δαμασκού.

Ο Μπραχίμι έχει υποσχεθεί ότι ο δεύτερος αυτός κύκλος διαπραγματεύσεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, θα είναι καλύτερα «δομημένος».