Τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Γαλλία υποχώρησαν κάτω από το όριο των 100 για πρώτη φορά μετά τις 4 Μαρτίου, ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων που συνδέονται με την ασθένεια μειώθηκε επίσης σημαντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, καταγράφηκαν μόλις 81 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό αυτών σε 161.348, εν αντιθέσει με τα 517 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες Τρίτη και τον μέσο όρο των 453 ημερήσιων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου στη χώρα αυξήθηκε κατά 11, φτάνοντας τους 29.731, σε σύγκριση με τους 57 νεκρούς που καταγράφηκαν χθες, καθώς είχαν συμπεριληφθεί τα εβδομαδιαία στοιχεία από τα γηροκομεία με τον εβδομαδιαίο ημερήσιο μέσο όρο να είναι 18.

Ο αριθμός των θανάτων στη Γαλλία είναι ο πέμπτος υψηλότερος στον κόσμο.

«Όπου κάνουμε τη ζωή του κορονοϊού εύκολη, ο ιός εξαπλώνεται ξανά πολύ γρήγορα»

Στο θέμα της αναζήτησης ευθυνών για την δημιουργία των πρόσφατων εστιών κορoνοϊού σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) ήταν επιφυλακτικός ως προς την έγερση τέτοιων θεμάτων: «Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να το αναφέρουν γρήγορα όσοι  έχουν μολυνθεί. Εάν το πρώτο θέμα αφορά την ευθύνη, αυτό δεν ενθαρρύνει την προθυμία όλων όσοι έχουν μολυνθεί», δήλωσε  στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «RTL».

Ο Σπαν, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός κύματος λοιμώξεων, απάντησε: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ. Μετά από εβδομάδες με χαμηλούς δείκτες λοίμωξης, επικράτησε μια κάποια ξεγνοιασιά στο Γκίτερσλοχ, το Γκέτινγκεν και το Βερολίνο. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και πάλι: Όπου κάνουμε “τη ζωή του κορονοϊου εύκολη”, όπου μερικοί είναι ανέμελοι, όπου δεν τηρούνται οι δέουσες αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής, ο ιός εξαπλώνεται ξανά πολύ γρήγορα. Πρέπει να διακόψουμε τις αλυσίδες μόλυνσης επειγόντως, Τα μέτρα καραντίνας σε πληγείσες περιοχές έπρεπε να εφαρμοστούν, όσο σκληρό και απογοητευτικό και αν είναι για τους πολίτες», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.