Ομάδα ισλαμιστών κρατουμένων σε φυλακές της Ιορδανίας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αρκετά σημαντικά πρόσωπα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ξεκίνησαν απεργία πείνας το Σάββατο στο πλαίσιο έκφρασης διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους, όπως ανέφεραν πηγές των ισλαμιστών και ιορδανοί αξιωματούχοι. Μεταξύ των 120 απεργών πείνας είναι ο ριζοσπάστης κληρικός Άμπου Κατάντα, ο οποίος απελάθηκε από τη Βρετανία τον περασμένο Ιούλιο, μετά από μια μακρά δικαστική διαμάχη, και ο Σέιχ Αμπού Μοχάμεντ αλ – Μαγντίσι, κορυφαίος στοχαστής της Αλ Κάιντα, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η απεργία ξεκίνησε καθώς οι αρχές των φυλακών δεν ανταποκρίθηκαν στις αιτήσεις των κρατουμένων για την καλύτερη πρόσβαση στους δικηγόρους και στα μέλη των οικογενειών τους, για την ταχύτερη δικαστική διαδικασία καθώς επίσης για να δοθεί ένα τέλος στην υποτιθέμενη κακομεταχείριση και στα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ.

«Έχουν αποφασίσει να μην τρέφονται με γεύματα που παρέχονται από το κράτος έως ότου τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν», ανέφερε στο Ρόιτερς ο Σέιχ Σαάντ Χουνεϊτί, ένας Ιορδανός τζιχανιστής-σαλαφιστής ηγέτης ο οποίος έχει ήδη περάσει χρόνια υπό κράτηση. «Συνελήφθησαν επειδή ανακοίνωσαν Τζιχάντ (ιερός πόλεμος ) κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ – Άσαντ . Η Ιορδανία βοηθά το καθεστώς Άσαντ », δήλωσε ο Χουνεϊτί.

Η Ιορδανία έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, συλλαμβάνοντας δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν σε συριακό έδαφος για να ενταχθούν σε ομάδες τζιχαντιστών που αγωνίζονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ. Οι τζιχαντιστές που συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα έχουν προσαχθεί σε στρατοδικεία με την κατηγορία της «διατάραξης των σχέσεων με ένα φιλικό κράτος », ανέφεραν επίσης οι δικηγόροι και οι συγγενείς τους.

Η Ιορδανία βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και μία από τις ελάχιστες αραβικές χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, “απολαμβάνει” στενές σχέσεις με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και συχνά έχει γίνει στόχος της Αλ Κάιντα αλλά και άλλων ισλαμικών ομάδων.