Τη στάση της Κίνας απέναντι στους ξένους δημοσιογράφους επέκρινε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η Ουάσινγκτον στάθηκε στους περιορισμούς που η Κίνα επιβάλλει στην ελευθερία του Τύπου, αλλά και στη μεταχείριση των ξένων δημοσιογράφων. Ειδική αναφορά έγινε στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου των New York Times η βίζα του οποίου δεν ανανεώθηκε από τις κινεζικές αρχές.

Ο δημοσιογράφος Όστιν Ράμζι αναγκάστηκε σήμερα να φύγει από την Κίνα καθώς δεν ανανεώθηκε η άδεια παραμονής του.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σημείωσε ότι «οι περιορισμοί αυτοί και η αντιμετώπιση δεν είναι σύμφωνοι με την ελευθερία του Τύπου και είναι εντελώς αντίθετοι με την αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ των κινέζων και των άλλων ξένων δημοσιογράφων».

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι ο Ράμζι και αρκετοί άλλοι αμερικανοί δημοσιογράφοι περιμένουν μήνες, και σε κάποιες περιπτώσεις χρόνια, για μια απόφαση σχετικά με τα διαπιστευτήρια και τις άδειες παραμονής τους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ράμζι είναι ο δεύτερος αμερικανός ανταποκριτής των New York Times που αναγκάζεται να φύγει από την Κίνα σε διάστημα 13 μηνών εξαιτίας της μη ανανέωσης της βίζας του.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά καθώς οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Κίνα εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμούς που τους εμποδίζουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, μεταξύ αυτών μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων τους για χορήγηση βίζας, περιορισμούς στη μετάβαση σε κάποιες τοποθεσίες που είναι χαρακτηρισμένες “ευαίσθητες” από τις αρχές και κάποιες φορές βία από τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε ο Κάρνεϊ.

«Οι δύο χώρες μας θα έπρεπε να αυξήσουν τις ανταλλαγές δημοσιογράφων ώστε να βελτιωθεί η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και η κατανόηση», υπογράμμισε ο ίδιος.