Αναχώρησαν σήμερα από την Κύπρο για την Συρία τα νορβηγικά και δανικά στρατιωτικά πλοία που θα συνοδεύσουν τα πρώτα φορτία των συριακών χημικών όπλων που θα καταστραφούν στη θάλασσα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Νορβηγίας.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων της Συρίας προβλεπόταν αρχικά να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου, αλλά η διορία αυτή εξέπνευσε χωρίς να έχει καθοριστεί μια νέα.

«Η νορβηγική και δανική αποστολή που είναι επιφορτισμένη με την ασφαλή μεταφορά των συριακών χημικών παραγόντων ως την τοποθεσία στην οποία θα καταστραφούν αναχώρησαν από το λιμάνι της Λεμεσού (στην νότια Κύπρο) το πρωί», δήλωσε ο Νορβηγός στρατιωτικός εκπρόσωπος Λαρς Μάγκνε Χόβτουν.

«Τα τέσσερα πλοία απέπλευσαν και κατευθύνονται προς μια ζώνη αναμονής σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Συρίας, προκειμένου να είναι απολύτως έτοιμα να εισέλθουν στο λιμάνι της Λαττάκειας όταν θα φτάσουν οι εντολές», πρόσθεσε.

Για την συνοδεία των χημικών αυτών όπλων προς την Ιταλία, στα πλοία αυτά θα προστεθούν καθώς θα βρίσκονται στα συριακά χωρικά ύδατα και κινεζικά και ρωσικά πλοία, σύμφωνα με μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάλυσης του συριακού χημικού οπλοστασίου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι χημικοί αυτοί παράγοντες αναμένεται να συγκεντρωθούν στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας και στη συνέχεια να μεταφερθούν ως την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που θα είναι ειδικά εξοπλισμένο για να τα καταστρέψει καθώς θα βρίσκεται στη θάλασσα.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων αποτελεί το πρώτο στάδιο-κλειδί του σχεδίου διάλυσης του συριακού χημικού οπλοστασίου που υιοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον και της Μόσχας και που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2014.

Τα προβλήματα ασφάλειας που συνδέονται με τον πόλεμο που μαίνεται στην Συρία και οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες εμπόδισαν την μεταφορά των χημικών παραγόντων προς την Λαττάκεια, διευκρίνισε η κοινή αποστολή ΟΗΕ-ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την απαγόρευση των Χημικών Όπλων), η οποία συντονίζει την επιχείρηση αυτή.

Το αμερικανικό πλοίο που έχει επιφορτιστεί με την καταστροφή των όπλων αυτών εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ.

Το MV Cape Ray, ένα πλοίο μήκους 200 μέτρων που είναι εξοπλισμένο με δύο φορητά συστήματα υδρόλυσης τα οποία μπορούν να «εξουδετερώσουν» τους πιο επικίνδυνους χημικούς παράγοντες, αναμένει πλέον την εντολή να αποπλεύσει, σύμφωνα με τον καπετάνιο του.