Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ως τα τέλη του Μαΐου, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η κυβέρνηση του αναμένεται παράλληλα να καταλήξει σε νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους επί συνόλου 15.000 κρουσμάτων μόλυνσης σε όλη τη χώρα.

Ο Άμπε θα αναφερθεί στο σκεπτικό της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης — η ισχύς του μέτρου τυπικά θα εξέπνεε μεθαύριο Τετάρτη — κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε το ρεπορτάζ του NHK.

Πάντως, η κυβέρνηση ίσως να χαλαρώσει κάποια μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας να επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις όταν ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται χαμηλός, ακόμη και σε περιοχές που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την πανδημία.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη θεωρείται πλέον βέβαιο από τους περισσότερους οικονομολόγους πως οδεύει σε βαθιά ύφεση, γεγονός που πυροδοτεί εκκλήσεις να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από το κράτος.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ένα πακέτο δημόσιων δαπανών ύψους-ρεκόρ, 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, για την τόνωση της οικονομίας.