Ανοίγουν και πάλι σε όλη τη Γερμανία χώροι λατρείας, παιδικές χαρές, μουσεία, ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών, όπως και για την επανέναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου θα ληφθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, στις 6 Μαΐου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τόνισε η κυρία Μέρκελ, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι νέοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων ασφαλείας και προκειμένου οι διάφοροι χώροι να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα δοθεί οικονομική στήριξη, σε πρώτη φάση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν επίσης ότι στο εξής τα νοσοκομεία θα μπορούν να διατηρούν ελεύθερες λιγότερες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για την περίπτωση που θα τις χρειαστούν ασθενείς με κορονοϊό, ενώ οι διάφορες κλινικές μπορούν πλέον να δέχονται για εισαγωγή και περιστατικά πέρα από τα απολύτως επείγοντα.

Κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε και πάλι τους πολίτες για την πειθαρχία και την υπομονή τους και έκανε λόγο για μια «τεράστια πρόκληση» χωρίς προηγούμενο.

Κύπρος: Επτά νέα κρούσματα

Στα επτά ανήλθαν σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο από σύνολο 2.454 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι κυπριακές αρχές.

Από σύνολο 195 εργαστηριακών εξετάσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης βρέθηκαν 4 κρούσματα.

Από σύνολο 470 δειγμάτων που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από σύνολο 780 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από σύνολο 96 εργαστηριακών διαγνώσεων από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν, από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 17.907 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 850, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σερβία: Πάνω από 9.000 κρούσματα – 179 οι θάνατοι

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 285 νέα κρούσματα κορονοϊού και έτσι ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από την νόσο Covid-19 έφτασε τους 9.009. ‘Αλλοι έξι ασθενείς κατέληξαν από εχθές ανεβάζοντας στους 179 τον αριθμό των νεκρών. Το ποσοστό θνητότητας από τον ιό ανέρχεται στο 1.99%. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.479 ασθενείς εκ των οποίων οι 71 είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 85.645 δείγματα ενώ τις τελευταίες ημέρες εξετάζονται σε καθημερινή βάση περισσότερα από 6.000 ύποπτα κρούσματα.

Από σήμερα το απόγευμα και μέχρι το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση επέβαλε γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αποτραπεί ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην εξοχή, όπως συνηθίζεται. Από την Δευτέρα θα υπάρξει νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Όπως αναγγέλθηκε από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα θα επιτραπούν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, οι συγκοινωνίες των υπεραστικών λεωφορείων, ενώ θα ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αναγγέλθηκε επίσης η λειτουργία των εστιατορίων και των καφετεριών υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας και από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες.

Δανία: Η διασπορά του κορονοϊού δεν επιταχύνθηκε μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Η διασπορά της νόσου Covid-19 δεν επιταχύνθηκε, από τότε που η Δανία ξεκίνησε τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, στα μέσα Απριλίου, γνωστοποίησε σήμερα το κρατικό ινστιτούτο Serum, που είναι υπεύθυνο για την ετοιμότητα της χώρας έναντι των μολυσματικών ασθενειών.

Ο αποκαλούμενος δείκτης R, που δείχνει τον μέσο αριθμό των μολύνσεων τους οποίους προκαλεί ένας φορέας του νέου κορονοϊού, αυξήθηκε ελαφρώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όμως παραμένει κάτω του 1, επισημαίνει το ινστιτούτο.

«Εντούτοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία της COVID-19 επιταχύνεται», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Δανία άνοιξε ξάνα τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία για τους μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη τάξη του δημοτικού πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ακολούθησαν τα κομμωτήρια κι άλλες μικρές επιχειρήσεις την 20η Απριλίου, αφού είδε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορονοϊό να μειώνεται.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μερικό άνοιγμα προκάλεσε μεγαλύτερη διασπορά μολύνσεων» είπε ο Κρίστιαν Βέτζε, επιστήμονας στο τμήμα Λοιμωδών Ασθενειών στο πανεπιστήμιο Aarhus.

«Τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κατευθυνόμαστε προς ένα άλλο κύμα. Αυτή είναι η ανησυχία, όμως δεν μπορώ να το δω αυτό καθόλου» δήλωσε στο Reuters.

«Δεν είμαστε με τίποτα τελείως ασφαλείς, όμως κάναμε μια πραγματικά καλή αρχή τώρα προκειμένου να μειώσουμε περαιτέρω τον αριθμό των κρουσμάτων» σημείωσε ο Κρίστιαν Βέτζε.

Η Δανία μετρά έως σήμερα 452 θανάτους από τον νέο κορονοϊό.

Το Δουβλίνο θα εξετάζει τη χαλάρωση των περιορισμών κάθε 2-4 εβδομάδες

Ο οδικός χάρτης της Ιρλανδίας για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού θα καθορίζει το πώς θα γίνονται οι όποιες αλλαγές κάθε δύο με τέσσερις εβδομάδες, αλλά η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει νωρίτερα εάν τα πράγματα ξεφύγουν, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ.

Ο Βαράντκαρ ανέφερε πέντε κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψιν κάθε φορά που θα εξετάζεται μια αλλαγή στα μέτρα: η πρόοδος της ασθένειας, οι δυνατότητες και η αντοχή του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι δυνατότητες για διενέργεια τεστ και ιχνηλάτησης, η δυνατότητα προστασίας των ευπαθών ομάδων καθώς ο κίνδυνος δευτερογενούς νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω των ίδιων των περιορισμών.

«Η χαλάρωση των σημερινών περιορισμών θα είναι αργή και σταδιακή. Η άρση δεν θα αποτυπώνει απαραιτήτως τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώθηκαν», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Νορβηγία: Οι συναθροίσεις έως 50 ατόμων θα επιτρέπονται σύντομα

ι συναθροίσεις έως 50 ατόμων θα επιτρέπονται εκ νέου στους δημόσιους χώρους στη Νορβηγία, όπου η επιδημία του νέου κορονοϊού φαίνεται πως βρίσκεται υπό έλεγχο κι αυτό θα συμβεί από τις 7 Μαΐου, ένα ακόμη μικρό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιτρέψει την επαναδιεξαγωγή των ολιγομελών πολιτιστικών εκδηλώσεων (όπως συναυλίες, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις…), όμως προϋπόθεση αποτελούν η τήρηση της απόστασης του ενός μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων και η παρουσία ενός επίσημου εκπροσώπου, αναφέρει η κυβέρνηση.

«Η Νορβηγία ανοίγει λίγο λίγο, κάθε 14 ημέρες, όμως παρακολουθούμε την εξάπλωση του ιού» εξήγησε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χέγιε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, που παραχωρεί.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί την 15η Ιουνίου σε συναθροίσεις έως 200 άτομα, εάν η τάση παραμείνει θετική, διευκρινίζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι αρχές μείωσαν από δύο μέτρα σε 1 μέτρο την απόσταση που πρέπει να τηρείται μεταξύ των πολιτών, ένα μέτρο με άμεση ισχύ.

Άλλη μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, η δημοτική αρχή του Όσλο αποφάσισε να επιτρέψει από τις 6 Μαΐου την πώληση αλκοόλ σε καταστήματα τροφίμων, καθώς είχε απαγορευτεί την 21η Μαρτίου, λόγω των πολλαπλών παραβιάσεων των μέτρων προφύλαξης.

Η Νορβηγία, που υιοθέτησε ένα καθεστώς ημι-καραντίνας στα μέσα Μαρτίου για να αποτρέψει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, μετρά 7.710 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 204 θανάτους.