Τουλάχιστον 66 στρατιώτες του Νοτίου Σουδάν σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των μαχών που μαίνονται από την Κυριακή το βράδυ στην Τζούμπα, δήλωσε ένας γιατρός στρατιωτικού νοσοκομείου της πρωτεύουσας του Νοτίου Σουδάν σε τοπικό ραδιοσταθμό που διευθύνει ο ΟΗΕ.

«Χάσαμε επτά στρατιώτες, αυτοί πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους επειδή είχαν χάσει πολύ αίμα και 59 είχαν σκοτωθεί εκτός» του νοσοκομείου και μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του νοσηλευτικού αυτού ιδρύματος, δήλωσε ο γιατρός Άτζακ Μπούλεν στον ραδιοφωνικό σταθμό Μιράγια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας του Νοτίου Σουδάν, Μακούρ Κόριον, είχε ανακοινώσει τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων -αμάχων και στρατιωτικών- οι οποίοι έχασαν την ζωή τους στην Τζούμπα από την Κυριακή το βράδυ που άρχισαν οι μάχες. Ο ίδιος είχε σημειώσει ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 140.

Παράλληλα η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss) ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 10.000 άμαχοι βρήκαν καταφύγιο σε δύο βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Τζούμπα, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις του στρατού.

Σε ανακοίνωσή της η Minuss διευκρινίζει ότι η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν Χίλντε Τζόνσον κάλεσε σήμερα τους Νοτιοσουδανούς, και κυρίως τους εμπολέμους στην Τζούμπα, να απέχουν από την άσκηση βίας σε βάρος ανθρώπων αναλόγως με την κοινότητα στην οποία ανήκουν αυτοί. «Είναι ουσιαστικής σημασίας η σημερινή βία να μην πάρει εθνοτικές διαστάσεις», υπογραμμίζει η Minuss στην ανακοίνωσή της.

«Σε μια στιγμή που η ενότητα μεταξύ των Νοτιοσουδανών είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, καλώ τους ηγέτες αυτής της νέας χώρας και όλες τις πολιτικές παρατάξεις και τα κόμματα, όπως και τους αξιωματούχους των κοινοτήτων να απέχουν από οποιαδήποτε δράση τροφοδοτεί τις εθνοτικές εντάσεις και υποδαυλίζει τη βία», σημείωσε η Τζόνσον.

«Την ώρα που το Νότιο Σουδάν αγωνίζεται να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση, η Αποστολή του ΟΗΕ καλεί όλους τους πολίτες και τους ηγέτες να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια τροφοδοτεί τη βία κατά ιδιαιτέρως των κοινοτήτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Η Αποστολή του ΟΗΕ, η οποία «καλεί τις πλευρές να αναζητήσουν μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση», επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι η ίδια συνεχίζει να «παρέχει προστασία στους αμάχους που προσπαθούν να προστατευθούν από τη βία».

«Νωρίς το πρωί, περίπου 10.000 άμαχοι προσέφυγαν στις δύο βάσεις της Minuss στην Τζούμπα», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κλινική των Ηνωμένων Εθνών έχει δεχθεί 39 ασθενείς, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, ξεπερνώντας τις δυνατότητές της καθώς διαθέτει 35 κλίνες.

«Η αποστολή λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις εγκαταστάσεις της Minuss», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αποστολής αυτής.

Σφοδρές μάχες σημειώνονταν σήμερα στην Τζούμπα ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις του στρατού του Νοτίου Σουδάν. Χθες, ο πρόεδρος Σάλβα Κίιρ, είχε δηλώσει ότι οδήγησε σε αποτυχία μια απόπειρα πραξικοπήματος, της οποίας ηγήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην αντιπρόεδρός του και πολιτικός του αντίπαλος Ρίεκ Μάσαρ.