Δεκαεννέα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσαν οι κυπριακές αρχές τη Δευτέρα σε σύνολο 718 εργαστηριακών ελέγχων.

Τα κρούσματα στην Κύπρο ανέρχονται συνολικά σε 465 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι τα κρούσματα αφορούν συγκεκριμένα:

-9 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και

-10 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Ο καθηγητής είπε ότι τα σημερινά νούμερα συντηρούν την ενθαρρυντική εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα.

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε στην καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου ότι δόθηκαν οκτώ εξιτήρια από το νοσοκομείο αναφοράς και έντεκα άτομα είναι διασωληνωμένα (σε Λευκωσία και Λεμεσό).

«Υπό έλεγχο η επιδημία στη Νορβηγία»

Η Νορβηγία, που εφάρμοσε καθεστώς ήμι-καραντίνας, κατάφερε να θέσει «υπό έλεγχο» τη διασπορά του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, όπως εκτιμά η κυβέρνηση της χώρας.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε ασθενή, έπεσε κάτω από το όριο του 1, στο 0,7 έναντι 2,5 πριν από την υιοθέτηση, στα μέσα Μαρτίου, των περιοριστικών μέτρων στη μάχη κατά της επιδημίας.

«Αυτό σημαίνει ότι θέσαμε υπό έλεγχο την επιδημία του κορονοϊού» διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας Μπεντ Χέγε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του ιού, η Νορβηγία επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις, έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια και απαγόρευσε τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εντούτοις, επέτρεψε στους πολίτες να κάνουν βόλτες σε υπαίθριους χώρους και τζόκινγκ, την ώρα που τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοικτά.

Η βελτίωση που καταγράφηκε δεν οδηγεί στην άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση επέβαλε τη 12η Μαρτίου.

«Σήμερα, καταφέραμε μαζί να θέσουμε τη διασπορά του ιού υπό έλεγχο και ελπίζουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον έλεγχο στο μέλλον» είπε ο Χέγε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των νορβηγικών υγειονομικών αρχών, η Νορβηγία καταμετρά 5.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 59 νεκρούς.

«Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά» υπογράμμισε η διευθύντρια του νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Καμίλα Στόλτενμπεργκ.

Η Αγία Πετρούπολη μένει πίσω από την Μόσχα ως προς τους ρυθμούς εξάπλωσης

Η Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών μένει πίσω από την Μόσχα ως προς τους ρυθμούς εξάπλωσης του κορονοϊού κατά τρεις εβδομάδες, δήλωσε ο κυβερνήτης τη Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντρ Μπεγκλόοφ κατά την διάρκεια σύσκεψης της κυβέρνησης της πόλης.

Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή σε διάστημα 10 ημερών να δημιουργηθούν 5.411 επιπλέον κλίνες κι έως το τέλος του μήνα 12.000 επιπλέον κλίνες πλήρως εξοπλισμένες που θα διατεθούν για τους νοσήσαντες από τον κορονοϊό.

Ο Μπεγκλόφ έδωσε επίσης εντολή να πραγματοποιούνται έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες και ιδιαίτερα από πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, και να μην επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη ανέρχεται στα 226, εκ των οποίων 32 έχουν αναρρώσει, 3 έχουν καταλήξει, ενώ νοσηλεύονται 132 άτομα. Σε καραντίνα βρίσκονται 8.831 άτομα εκ των οποίων 8.791 κατ’ οίκον και 40 υπό παρακολούθηση.

Στην Ρωσία μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 6.343 κρούσματα, εκ των οποίων 404 άτομα έχουν αναρρώσει. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων αναλογεί στην Μόσχα (4.484). Σύμφωνα με το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μέχρι σήμερα στις 10.30 ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φθάσει τα 47 άτομα.