Σε μια εβδομάδα αρχίζει η διαδικασία εσωκομματικών εκλογών στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα χωρίς ωστόσο στοιχεία θρίλερ σύμφωνα με σημερινά προγνωστικά.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αν και επτασφράγιστο μυστικό η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο πρόεδρος του κόμματος Ζ. Γκάμπριελ, αποκαλύπτει ότι τα μισά υπουργεία θα καταλάβουν γυναίκες.

Το αποτέλεσμα της νεότερης δημοσκόπησης είναι σαφές. Το 79% των ψηφοφόρων των δύο χριστιανικών κομμάτων αλλά και 78% αυτών που ψηφίζουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εκφράζονται υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού στη βάση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί.

Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα της δημοσκόπησης ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών εξακολουθούν να εκφράζονται με επιφύλαξη για την έκβαση του επικείμενου κομματικού τους δημοψηφίσματος.

Μάλιστα η γενική γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες από τις στήλες της εφημερίδας die Welt προειδοποιεί τα μέλη ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τυχόν απόρριψη της κυβερνητικής συμφωνίας θα είχε συνέπειες σε ολόκληρη την κομματική ηγεσία. Με άλλα λόγια, ένα «όχι» θα οδηγούσε στην παραίτησή της.

Στο μεταξύ, παρότι οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι η απόφαση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ληφθεί μετά το δημοψήφισμα στο SPD, σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί αθετούν με σημερινές τους δηλώσεις κατά μία έννοια αυτήν τη δέσμευση.

Οι μισοί υπουργοί των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι γυναίκες ανακοινώνει ο πρόεδρος του κόμματος Ζ. Γκάμπριελ στην κυριακάτικη BILD, ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ παραδέχεται στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διατηρεί σήμερα ο χριστιανοδημοκράτης Β. Σόιμπλε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.