Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας σχημάτιζαν σήμερα μεγάλες ουρές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, προετοιμαζόμενοι για ένα σαββατοκύριακο στο σπίτι αφού η κυβερνήτης του Τόκιο κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η έκκληση της κυβερνήτη να αποφευχθούν οι μη απαραίτητες μετακινήσεις έως τις 12 Απριλίου και ιδιαίτερα αυτό το σαββατοκύριακο, προκάλεσε κοσμοσυρροή στα σούπερ μάρκετ με τους Ιάπωνες να στοκάρουν τα πάντα, από νουντλς έως είδη υγιεινής και νωπά προϊόντα, παρά τις προειδοποιήσεις να μην το κάνουν.

«Εάν τα μπακάλικα και τα σούπερ μάρκετ παραμείνουν ανοικτά, ο κόσμος θα είναι ήρεμος», δήλωσε η Γιούρι Ινούε, 31 ετών γραφίστρια, η οποία παραδέχθηκε ότι είναι μεταξύ των καταναλωτών που σπεύδουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση σε αυτό το σημείο», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι η ίδια είχε συγκεντρώσει προμήθειες δύο εβδομάδων για να καθησυχάσει τους γονείς της.

Η κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε έκανε έκκληση για ηρεμία, ενώ επανέλαβε το αίτημά της να αποφευχθούν οι δημόσιες συναθροίσεις αυτό το σαββατοκύριακο. «Απλά σας λέω ότι μπορείτε να πάτε στα σούπερ μάρκετ να αγοράσετε τρόφιμα ή φάρμακα ή να πάτε στο νοσοκομείο», δήλωσε σε συνεδρίαση των τοπικών αρχών της πόλης. «Θα ήθελα να ζητήσω ήρεμη συμπεριφορά από τους κατοίκους του Τόκιο».

Η αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού αυτή την εβδομάδα, με 40 νέα κρούσματα σήμερα, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στο Τόκιο που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 299.

Αν και ο αριθμός αυτός δεν είναι υψηλός για μια πόλη σχεδόν 14 εκατ. κατοίκων, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκρηκτική αύξηση, δεδομένου ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να ιχνηλατήσουν τις επαφές για περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα.

Οι αρχές του Τόκιο κάλεσαν επίσης τον κόσμο να μην συγκεντρώνεται στα πάρκα για να απολαύσει το θέαμα της ανθοφορίας των κερασιών –κάτι που παραδοσιακά συνηθίζουν οι Ιάπωνες την άνοιξη– ενώ σχεδιάζουν να κλείσουν ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία για δύο εβδομάδες.

Η Κόικε ζήτησε από τον κόσμο να περιμένει έως την επόμενη χρονιά για να θαυμάσει το εντυπωσιακό θέαμα, προσθέτοντας ότι «Οι κερασιές θα ανθίσουν και πάλι την επόμενη χρονιά».

Τμήματα των πάρκων της πόλης θα είναι κλειστά στο κοινό έως το πέρας της περιόδου ανθοφορίας των κερασιών, δήλωσε αξιωματούχος των αρχών του Τόκιο στο Reuters, χωρίς να διευκρινίσει τις ημερομηνίες.

Οι κολοσσοί του λιανεμπορίου Takashimaya και Matsuya ανακοίνωσαν ότι θα θα κλείσουν τα πολυκαταστήματά τους στην πόλη το σαββατοκύριακο αυτό.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία έχει ξεπεράσει τα 1.400, με 47 θανάτους, εξαιρουμένων αυτών από κρουαζιερόπλοιο που είχε τεθεί σε καραντίνα τον περασμένο μήνα. Σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο και οι θάνατοι τους 24.000.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να δώσει εντολή να ετοιμαστεί οικονομικό πακέτο με δαπάνες 135 δισεκ. δολαρίων ή και περισσότερων, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βουλευτές, ακολουθώντας το παράδειγμα αξιωματούχων χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο που παρουσιάσαν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης με στόχο την αποτροπή ύφεσης.

Για την Ιαπωνία, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο Άμπε. Αν όμως κηρυχθεί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, θα οδηγήσει σε αποκλεισμό περιοχών με πολλά κρούσματα για 21 ημέρες.

Κατά την πρωινή ώρα αιχμής, κάποιες γραμμές του μετρό στο κεντρικό Τόκιο, όπου συνήθως οι συρμοί είναι ασφυκτικά γεμάτοι, είχαν σήμερα εμφανώς λιγότερη κίνηση και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν και άδεια καθίσματα.

Οδηγός φορτηγού δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα δούλευε καθημερινά για 12-13 ώρες, παραδίδοντας χαρτί τουαλέτας και χαρτομάντιλα σε φαρμακεία, ενώ πριν ξεκινήσουν οι μαζικές αγορές από τους καταναλωτές εργαζόταν για πέντε ημέρες την εβδομάδα και για περίπου 9-10 ώρες την ημέρα.
Άλλοι ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους καθώς επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα.

«Εάν μείνω σπίτι, απλά θα ανησυχώ για κάποια πράγματα: χρήματα, τον ιό και πώς να βγάζω το ψωμί μου», δήλωσε ο οδηγός ταξί Τακαχίκο Νιχέι. «Αν όμως βγω έξω και κυκλοφορήσω, τότε μπορώ να ξεχαστώ για λίγο».

Οδηγίες και από τον κυβερνήτη της Οσάκα

Ο κυβερνήτης της νομαρχίας Οσάκα της Ιαπωνίας Χιροφούμι Γιοσιμούρα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αποφύγουν τις μη απαραίτητες εξόδους από τα σπίτια τους αυτό το σαββατοκύριακο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ακολουθώντας το παράδειγμα του Τόκιο που απηύθυνε παρόμοια έκκληση αυτή την εβδομάδα.
Η Ιαπωνία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 100 νέα κρούσματα του κορονοϊού, περιλαμβανομένων 20 στην Οσάκα, σύμφωνα πάντα με το Kyodo.

Η κυβερνήτις του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε κάλεσε προχθές, Τετάρτη, τους πολίτες να αποφύγουν τις μη απαραίτητες, μη επείγουσες εξόδους από το σπίτι έως τις 12 Απριλίου και ειδικά αυτό το σαββατοκύριακο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εφοδιαστούν για να έχουν απoθέματα από στιγμιαία νουντλς και ρύζι μέχρι είδη προσωπικής περιποίησης και φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις του δημόσιου τομέα.