Την αντίθεσή της εξέφρασε σήμερα η Τουρκία στην εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία, με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ να δηλώνει ότι η χώρα του «δεν μπορεί να επιτρέψει τετελεσμένα».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει τετελεσμένα, δεν υπάρχει ζήτημα να δεχθεί ένα τέτοιο πράγμα στη Συρία», δήλωσε ο Γκιούλ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ερζιντζάν, στην ανατολική Τουρκία, αναφορικά με την ανακοίνωση για τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους υπογράμμισε τις αδελφικές σχέσεις που ενώνουν τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, τους οποίους χωρίζουν εκτεταμένα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν ευνοεί καμιά άσκηση πίεση κάποιας συριακής κοινότητας, αραβικής, κουρδικής ή τουρκμενικής, σε βάρος μιας άλλης.

Την Τρίτη, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), η κύρια ένοπλη κουρδική οργάνωση στη Συρία, και άλλοι κουρδικοί σχηματισμοί υπέγραψαν μια δήλωση με την οποία ανακοινώνουν την εγκαθίδρυση «μιας προσωρινής διοίκησης στις ζώνες του δυτικού Κουρδιστάν», όπως αποκαλούν την κουρδική περιοχή της Συρίας.

Η Τουρκία είχε ήδη προειδοποιήσει επανειλημμένα το PYD, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, οι κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας), εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας αυτονόμησης, εκτιμώντας πως αυτή θα μπορούσε να μονιμοποιήσει τη διαίρεση της γειτονικής Συρίας, την οποία απορρίπτει.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια διάσπαση της Συρίας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο χάος», πρόσθεσε ο Γκιούλ.

Οι κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας διοικούνται από κουρδικά τοπικά συμβούλια από τα μέσα του 2012 που αποσύρθηκαν από εκεί οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.