Η επέλαση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Και σε υλικό επίπεδο αλλά και στη ρουτίνα και το πρόγραμμα των πολιτών. Από την εργασία τους, μέχρι τις σπουδές, την διασκέδαση, την πρόσβαση σε αγαθά μέχρι τις απαγορεύσεις μετακινήσεων και ταξιδιών. Συνθήκες πρωτόγνωρες για τον πλανήτη σε αυτή την έκταση και τόσο μικρό χρονικό διάστημα

Σύμφωνα με έρευνα της Citi εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα σχολεία που είναι τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία είναι κλειστά. Τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για πάνω από 290 εκατομμύρια μαθητές σε όλον τον κόσμο που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, με την Ιταλία να είναι η τελευταία χώρα που κλείνει τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Τεράστιο πλήγμα, κυρίως στο επίκεντρο της εξάπλωσης του SARS-Cov-2 την Κίνα, υπάρχει και στον τομέα των προμηθειών καθώς το επίπεδο αποκλεισμού και καραντίνας είναι ολοκληρωτικό. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης και οι εταιρείες να εργαστούν ώστε να παράγουν και να μετακινήσουν αγαθά.

Μεγάλες αλλαγές ήρθαν και στον τομέα της εργασίας. Την πρωτοκαθεδρία έχει το νέο μοντέλο της αυτόαπομόνωσης των εργαζομένων είτε μέσω της δουλειάς από το σπίτι, είτε της υποχρεωτικής καραντίνας, είτε αφού οι εγκαταστάσεις των εταιρειών κλείνουν. Ενδεικτικά να πούμε ότι στην Κίνα μόνο δεν δουλεύουν επιχειρήσεις όπως Disneyland, Uniqlo, Starbucks, Ralph Lauren, Nike, McDonald’s, H&M and Levi Strauss.

Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα αυτή τη στιγμή. Όπως έγινε γνωστό σήμερα η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe κατέρρευσε, δύο μήνες μετά το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσής της.

Η κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, που έκανε το 40% των εσωτερικών πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα από τον κορονοϊό καθώς οι κρατήσεις σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή Ρωσία και Βόρεια Κορέα έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Κίνα. Η Ιταλία δεν δέχεται πτήσεις από Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν. Το ισραήλ και η Σιγκαπούρη δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ταξιδιώτες που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες. Το ίδιο έκαναν και οι ΗΠΑ με ταξιδιώτες που είχαν επισκεφτεί το Ιράν. Πάνω από 70 χώρες έχουν θέσει ειδικά μέτρα ελέγχου ή αποτροπής εισόδου για Νοτιοκορεάτες.

Τέλος δέκα χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε βρέθηκε στην Ιταλία τις τελευταίες 14 μέρες.

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο – Απαγόρευση συναθροίσεων και λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη το βράδυ, λίγες ώρες μετά από την επιβεβαίωση του ένατου κρούσματος στην Ελλάδα και του πρώτου στην Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα αφορούν τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός και ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

  • η αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων,
  • η αναστολή μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων και μουσείων.