Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα έκανε σήμερα ο Τζον Κέρι για βοήθεια προς την Ιορδανίας, ώστε η χώρα να αντεπεξέλθει στο διευρυμένο κύμα μετανάστευσης από τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ιορδανία στην αντιμετώπιση της κρίσης», διαβεβαίωσε ο Κέρι στη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα στο Αμάν.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν επίσης να ενθαρρύνουν τη διεθνή κοινότητα να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο και να αναλάβει τις ευθύνες της για το θέμα αυτό», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Ιορδανία φιλοξενεί σήμερα περίπου 500.000 σύρους πρόσφυγες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του πληθυσμού του βασιλείου. Περισσότεροι από 100.000 ζουν στον καταυλισμό Ζαατάρι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων θα ανέλθει στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 και το 2014.

Οι ιορδανικές αρχές έχουν απευθύνει κατ’ επανάληψη έκκληση για βοήθεια καθώς η φροντίδα των προσφύγων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Αισθητές είναι επίσης οι επιπτώσεις στην απασχόληση, τη στέγαση και την εκπαίδευση.

Τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ιορδανία.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, ο Κέρι είπε ότι είναι αισιόδοξος πως θα συμφωνηθεί σύντομα μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστεί μια ημερομηνία και αν είναι να καθυστερήσουν οι συνομιλίες για μία εβδομάδα αυτό θα δώσει χρόνο στους μετέχοντες να προετοιμαστούν», είπε.