ΗΠΑ: Η Huawei συνιστά απειλή για το ΝΑΤΟ

Κινδύνους βλέπουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τον κινεζικό κολοσσό


ΚΟΣΜΟΣ
21:42
15/02/2020
ΗΠΑ: Η Huawei συνιστά απειλή για το ΝΑΤΟ
2
loading

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι απέρριψε σήμερα την κριτική των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα του χαρακτηρίζοντάς την «ψεύδη», λίγο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής και της επιθυμίας--όπως είπε--του Πεκίνου για μια "αυτοκρατορία", ενώ χαρακτήρισε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei «Δούρειο Ίππο για την κινεζική κατασκοπεία».

«Όλες αυτές οι κατηγορίες εις βάρος της Κίνας είναι ψεύδη, είναι αβάσιμες», δήλωσε ο Γουάνγκ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Αλλά αν αντικαταστήσουμε το αντικείμενο του ψεύδους και στη θέση της Κίνας βάλουμε την Αμερική, τότε πιθανόν αυτά τα ψέματα να γίνουν γεγονότα», δήλωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, μιλώντας στη Διάσκεψη αμέσως μετά τον Πομπέο και πριν από τον Γουάνγκ, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι ασκεί μια «δόλια στρατηγική» μέσω της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei για να διεισδύσει και να κυριαρχήσει σε νευραλγικής σημασίας δυτικές υποδομές.

Αλλά και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για την απειλή που συνιστά η κινεζική ανάμειξη στις δυτικές υποδομές.

«Η άνοδος της Κίνας παρουσιάζει τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες για εμάς. Χρειαζόμαστε μια κοινή αντίληψη του τι σημαίνει αυτό για την κοινή μας ασφάλεια, την ελευθερία και την δημοκρατία», είπε ο Στόλτενμπεργκ καλώντας τους συμμάχους να επενδύσουν ώστε «να διατηρηθεί το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα».

«Δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στον πειρασμό να υποστούμε μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ασφάλειά μας για να εξασφαλίσουμε μεσοπρόθεσμα οικονομικά οφέλη», τόνισε.

Η δυνατότητα της Huawei να υπονομεύσει στρατηγικής σημασίας δυτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ. «Η εξάρτηση από Κινέζους πωλητές τεχνολογίας 5G μπορεί να καταστήσει τα σημαντικά συστήματα των εταίρων μας ευάλωτα σε παρενοχλήσεις, χειραγώγηση και κατασκοπεία».

«Αν δεν αντιληφθούμε την απειλή και δεν κάνουμε κάτι γι αυτό, στο τέλος αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία, το ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

«Είναι απαραίτητο εμείς ως διεθνής κοινότητα να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται από την κινεζική χειραγώγηση της επί μακρόν βασιζόμενης στους κανόνες παγκόσμιας τάξης», είπε ο Έσπερ.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην εφημερίδα Wall Street Journal πως η Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της για να έχει κρυφά πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι πολύ αργά για την Βρετανία-- η οποία τον περασμένο μήνα αποφάσισε να δώσει το "πράσινο φως», αλλά με περιορισμούς, στην κινεζική Huawei για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του δικτύου 5G-- να κάνει "δύο βήματα πίσω.

Το Λονδίνο θα δώσει στην Huawei την δυνατότητα να εγκαταστήσει και κεραίες μετάδοσης σήματος, όχι όμως κοντά σε κρίσιμης σημασίας υποδομές όπως στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικά εργοστάσια.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε μια στρατηγική όπου όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι, αν απλώς τηρούσαμε τους διεθνείς κανόνες που ισχύουν επί δεκαετίες...που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σέβονται την εθνική κυριαρχία», είπε ο Έσπερ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar χαχολοσ

    εχει ο καιροσ γυρισματα... ολο τον 19 αιωνα ηταν αποικια των αγγλων και λοιπων κι ασ μην τουσ θελανε, που σπερναν εσωτερικεσ διχονοιεσ, που επεβαλαν το εμποριο οπιου κτλ. τωρα ερχεται η κινα σ αυτουσ αλλα με εμπορικουσ ορουσ και χωρισ να επιβαλλει και την θελουνε κι ασ την φοβουνται....

  2. avatar Λευτέρης Γιαννούλης

    Ρε τι ακούμε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει