Με απάθεια αντέδρασαν άτομα που περνούσαν δίπλα από μία γυναίκα, που ήταν θύμα της επίθεσης που σημειώθηκε σε συναγωγή στο Χάλε της Γερμανίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR, NDR και επικαλείται και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, αρκετοί προσπέρασαν το θύμα «ψύχραιμα, σχεδόν αδιάφορα».

«Στο μέσο μιας μεγάλης γερμανικής πόλης ένας άνθρωπος που πυροβολήθηκε κείτεται στο οδόστρωμα, αλλά οι άνθρωποι προσπερνούν», ανέφερε η εφημερίδα.

Στις 9 Οκτωβρίου, περίπου 50 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή της πόλης Χάλε στην ανατολική Γερμανία όταν ο 27χρονος Στέφαν Μπ., προσπάθησε αλλά απέτυχε να εισβάλει.

Τελικά πυροβόλησε και σκότωσε μια 40χρονη γυναίκα στο δρόμο και έναν 20χρονο άνδρα σε ένα γειτονικό εστιατόριο με κεμπάπ. Επίσης τραυμάτισε σοβαρά ένα ζευγάρι.

Η επίθεση συνέβη την ημέρα της εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ. Ο δράστης παραδέχθηκε το έγκλημά του και ότι το κίνητρό του ήταν ακροδεξιό και αντισημιτικό.