Μόνο σήμερα, περισσότεροι από 500 μετανάστες διεσώθησαν στην κεντρική Μεσόγειο, μια εβδομάδα μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στο οποίο έχασαν την ζωή τους συνολικά σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, 319 άνθρωποι.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή, διερχόμενα φορτηγά πλοία και ένα περιπολικό σκάφος μετείχαν σε πέντε επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες έγιναν μερικές ώρες μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν 210 άνθρωποι που επέβαιναν σε δύο μικρές λέμβους, οι οποίες εντοπίστηκαν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Οι 503 μετανάστες που διεσώθησαν μεταφέρθηκαν σε πόλεις της Σικελίας

Παράλληλα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, οι αξιωματούχοι εντόπισαν άλλες 8 σορούς, με τις οποίες ανήλθε σε συνολικά 319 ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών από το ναυάγιο στις 3 Οκτωβρίου ενός πλοίου που μετέφερε περίπου 500 ανθρώπους.

Οι επιζώντες του ναυαγίου ανέρχονται σε 155, αλλά τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό κι άλλων σορών στην θάλασσα, ενώ εχθές τα σωστικά συνεργεία ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα μέσα στο βυθισμένο πλοίο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 250 ανθρώπων.

Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην βρίσκουν ούτε κάποιο καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή.

Ο Μικέλε Πρόσπερι, ο οποίος εργάζεται εκεί για την φιλανθρωπική οργάνωση “Save the Children” (Σώστε τα Παιδιά), δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι περίπου 140 μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλα μέρη της Ιταλίας και σημείωσε ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότερα από 30 ασυνόδευτα παιδιά που επέζησαν του ναυαγίου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι σημερινές επιχειρήσεις, περίπου 500 μετανάστες αναμένεται να παραμείνουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, κατέληξε ο Πρόσπερι.