Ομάδα πρώην εξεγερμένων της Λιβύης υποστηρίζει πως βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του πρωθυπουργού της χώρας Αλί Ζεϊντάν από το ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Τρίπολη, λόγω του ρόλου που έπαιξε η κυβέρνησή του στη σύλληψη ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα. 

Εκπρόσωπος της ομάδας ανακοίνωσε πως η «σύλληψη» Ζεϊντάν έγινε «μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για τη σύλληψη του Αμπού Ανας Αλ Λίμπι, μετά τη δήλωση πως η κυβέρνηση της Λιβύης ήταν ενήμερη για την επιχείρηση».

Εκτάκτως συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης μετά την απαγωγή Ζεϊντάν ενώ η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία.
 
Οι συνθήκες παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι φύλακες του Corinthia Hotel στην Τρίπολη όπου διέμενε ο πρωθυπουργός, είπαν ότι ένοπλοι απήγαγαν τον Λίβυο ηγέτη από το ξενοδοχείο. Φύλακας περιέγραψε το συμβάν ως «σύλληψη».

Το δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο τον Λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, μετέδωσε ότι ο Ζεϊντάν «απήχθη» και πρόβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει, περικυκλωμένος από πολλούς άνδρες με πολιτικά που τον έσπρωχναν.

«Πολλοί ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο ξενοδοχείο νωρίς σήμερα το πρωί. Αλλά δεν καταλάβαμε καθόλου τι συνέβαινε», δήλωσε υπάλληλος του ξενοδοχείου.

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες φυλετικές πολιτοφυλακές και ένοπλους ισλαμιστές που ελέγχουν μέρη της χώρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε έναν βασικό ύποπτο, φερόμενο ως αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Αμπου Ανας αλ-Λίμπι σε επιδρομή κομάντος στην Τρίπολη, η οποία εξόργισε τις ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους μια που κατηγορείται για την επίθεση το 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τις αναφορές για το περιστατικό αυτό και είναι «σε στενή επαφή με ανώτερους Αμερικανούς και Λίβυους αξιωματούχους στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Πσάκι.