Υπογραφή συμφωνίας πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας με διαδικασίες εξπρές, επιδιώκει ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ.

Αναφερόμενος στο θέμα, στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και Ειρηνικού (APEC), ο Άμποτ είπε, ότι θα πρέπει να είναι μια πρακτική και ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία, που αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να είναι έτοιμη και να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές σε ένα χρόνο.

Την πιο πάνω δήλωση έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Τζινπίνγκ, ο οποίος, μάλιστα, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας για τη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών σχέσεων άρχισαν το 2005, αλλά μετά την αρχική πρόοδο τους πρώτους 19 μήνες, η όλη διαδικασία κόλλησε, κυρίως, σε θέματα που είχαν να κάνουν με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία σε μεγάλα αγροτεμάχια.

Οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων για την αγορά μεγάλων εκτάσεων γης στην Αυστραλία είναι στην προκειμένη περίπτωση το αξεπέραστο πρόβλημα για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, λόγω του ότι σχετίζεται άμεσα με θέματα πουν αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η υπογραφή της συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο με την Κίνα είναι σημαντική, γιατί αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για την υπογραφή παρόμοιων συμφωνιών και με άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Με την Ιαπωνία, οι συζητήσεις για το ίδιο θέμα άρχισαν το 2007 μετά τη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Σίνζο Άμπε, ενώ με τη Νότια Κορέα το 2009.

Την ίδια τύχη με τις συζητήσεις με την Κίνα είχαν και οι συζητήσεις με τις δύο άλλες μεγάλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες και είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αυστραλίας.

Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ‘Αμποτ να φέρει σε πέρας τις πιο πάνω συμφωνίες αναφέρθηκε και ο νέος υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων, Άντριου Ρομπ, που δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο στο να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας.

Το θέμα επίσπευσης των διαδικασιών συζήτησε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου με τους ομολόγους του υπουργούς των τριών χωρών που λάμβαναν μέρος στη Σύνοδο του Μπαλί.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, όπως δήλωσε ο Άντριου Ρομπ, υπήρξε ενθουσιασμός και αποφασιστικότητα απ’ όλες τις πλευρές για να υπογραφούν οι συμφωνίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Για το ίδιο θέμα, ο πρώην υπουργός Εμπορίου, Γκρεγκ Έμερσον, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση ‘Αμποτ δεν θα καταφέρει να φέρει σε πέρας τις πιο πάνω συμφωνίες, γιατί στο θέμα παραχώρησης μεγάλων αγροτεμαχίων σε ξένους επενδυτές διαφωνεί κάθετα το κόμμα των Εθνικών που συμμετέχει στην κυβέρνησή του.