Μία τροπολογία στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Λόρδων, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει στο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών να αποκτήσουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν το δικαίωμα της παραμονής τους στη Βρετανία, εφόσον αυτή εγκριθεί από το Πρόγραμμα Εγκατάστασης που υλοποιεί η βρετανική κυβέρνηση για την μετά το Brexit περίοδο.

Με πλειοψηφία 41 ψήφων (270 ναι και 229 κατά) οι Λόρδοι ενέκριναν την τροπολογία που εισηγήθηκε μέλος της ‘Ανω Βουλής, υποστηρικτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, την οποία τώρα θα πρέπει να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, όταν θα επιστρέψει εκεί, την Τετάρτη, το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν απορριφθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, η ‘Ανω Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την απόφαση ή εάν θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου την συγκεκριμένη τροποποίηση στο νομοσχέδιο.

Πριν την ψηφοφορία, προηγήθηκε συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρχουν και φυσικά έγγραφα για τους πολίτες της ΕΕ που θα λάβουν το καθεστώς της παραμονής στη Βρετανία, καθώς μόνο η ψηφιακή έγκριση του δικαιώματος παραμονής τους θεωρήθηκε ότι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εγκατάσταση των Ευρωπαίων, όταν θα καλούνται να αποδείξουν τη νομιμότητά τους στους ιδιοκτήτες σπιτιών, σε εργοδότες, σε υπηρεσίες κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ είχε λάβει πριν λίγες μέρες την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.