Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν θέλει να δεσμευτεί για μια ενδεχόμενη αναβίωση της ευρωπαϊκής αποστολής διάσωσης προσφύγων.

«Τώρα θα πρέπει να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός από την εύθραυστη ανακωχή που έχουμε. Θα συζητηθεί μια ευρεία δέσμη μέτρων για το τι μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση εάν οι υφιστάμενες αποστολές (για τη διάσωση προσφύγων) μπορούν να αναβιώσουν ή εάν μπορούν να δημιουργηθούν νέες αποστολές», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Χθες, Κυριακή ο Χάικο Μάας είχε δηλώσει στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι είναι ανοικτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο : «Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για το σχέδιο “Σοφία”», είπε.

Σήμερα όμως τόνισε ότι «το θέμα θα επεξεργασθεί καταρχήν ο ΟΗΕ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμμετάσχει. Αυτή την στιγμή συζητάμε όμως να γίνει το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Μετά την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι τέτοιες αποστολές «πρέπει να αναβιώσουν» και επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επανέναρξη των ναυτικών επιχειρήσεων μπροστά από τις ακτές της Λιβύης για τη διάσωση προσφύγων.

Η αποστολή «Σοφία» για τον εντοπισμό διακινητών και τη διάσωση προσφύγων που κινδύνευαν στη θάλασσα διακόπηκε πέρυσι. Η ΕΕ έχει περιοριστεί μόνο στην εκπαίδευση, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε σώσει επανειλημμένα πρόσφυγες που κινδύνευαν. Ο λόγος ήταν ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων, γι αυτό και η τότε κυβέρνηση της Ιταλίας το είχε απαιτήσει, αφού όσοι διασώζονταν μεταφέρονταν αποκλειστικά στην Ιταλία. Η τωρινή εντολή της αποστολής πάντως λήγει στα τέλη Μαρτίου.