Οι δικηγόροι του Λιού Σιαομπό σκοπεύουν να ζητήσουν τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης για τον πελάτη τους, που καταδικάστηκε για «συνωμοσία ανατροπής του κράτους» σε 11ετή κάθειρξη το 2009.

«Εξετάζουμε να ζητήσουμε μια νέα δίκη», δήλωσε ο Σανγκ Μπαοζούν προσθέτοντας ότι η Λιού Σιά θέλει να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Σύμφωνα με τον Σανγκ, ο Λιού έχει το δικαίωμα να ζητήσει να δικαστεί εκ νέου από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πεκίνου. Πρόσθεσε ότι η μετακίνηση της συζύγου του Λιού οποία βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό, δεν έχει «καμιά νομική βάση».

Ο αντιφρονών Σιαομπό που εκτίει την ποινή του στη φυλακή της επαρχίας Λιαονίνγκ στη βορειοανατολική Κίνα, έγινε την Παρασκευή ο πρώτος πολίτης της Κίνας που βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο 54χρονος Σιαομπό καταδικάστηκε καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ένα κείμενο που ζητεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Πολλές χώρες που είχαν απευθύνει εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Σιαομπό, εξέφρασαν ικανοποίηση μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του κινέζου αντιφρονούντα.