Την άρση των περιορισμών σε βάρος της Λιού Σία, της συζύγου του Κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ζητεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Ο ακτιβιστής εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών επειδή ζήτησε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ενώ η σύζυγός του, Λιού Σία, δηλώνει σε μηνύματά της ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, Ρίτσαρντ Μπουάνγκαν, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζήτησε την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Λιού Σία. «Ανησυχούμε για τις πολλές αναφορές ότι η Λιού Σία είναι περιορισμένη στο σπίτι της στο Πεκίνο. Τα δικαιώματά της πρέπει να γίνουν σεβαστά και να της επιτραπεί να κινείται ελεύθερα χωρίς εμπόδια», αναφέρει προσθέτοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι διπλωμάτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία και την Ελβετία επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επισκεφθούν τη Λιού Σία τη Δευτέρα στο διαμέρισμά της στο δυτικό Πεκίνο.