Ευθυγραμμισμένος με την κινεζική κυβέρνηση και την αντίδρασή της στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο Λιου Σιαομπό εμφανίζεται ο κινεζικός τύπος.

Απόδειξη πως η Δύση είναι προκατειλημμένη και δεν μπορεί να δεχτεί την κατακόρυφη οικονομική και πολιτική άνοδο της Κίνας θεωρούν πολλές εφημερίδες τη βράβευση του αντιφρονούντα.

«Η μοίρα της Κίνας δεν θα είναι καλύτερη από αυτήν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας και πιθανώς η χώρα να καταρρεύσει σύντομα» εάν εφαρμοστούν οι ιδέες του Λιου για πολυκομματική δημοκρατία σύμφωνα με τους «Παγκόσμιους Καιρούς». 

Η ελεγχόμενη από το Πεκίνο εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Τα Κουνγκ Πάο, χαρακτήρισε τη βράβευση του Λιου ως «μαύρο χιούμορ», που αποδεικνύει πως η επιτροπή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στερείται σοβαρότητας. «Αυτού του είδους το Νόμπελ Ειρήνης δεν είναι καλύτερο από ένα παλιόχαρτο», τονίζει η εφημερίδα.

Ο 54χρονος Λιου που βραβεύτηκε την Παρασκευή με το Νόμπελ Ειρήνης συμμετείχε στις απεργίες πείνας των φοιτητών έως την καταστολή του κινήματός τους στην πλατεία Τιενανμέν. Η δημοσίευση της Χάρτας Ο8 οδήγησε στη σύλληψη και την καταδίκη του σε 11ετή κάθειρξη.

Δείτε βίντεο