Η Βαγδάτη ζητεί την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι καταδικάζει την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν επί του ιρακινού εδάφους


ΚΟΣΜΟΣ
14:14
10/01/2020
Η Βαγδάτη ζητεί την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ
2
loading

Να σταλεί αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Ιράκ με στόχο να οργανώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ζήτησε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Αμπντέλ Μάχντι από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η πρόταση αυτή του ιρακινού κοινοβουλίου, ανακοινώθηκε σήμερα/

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, καταδίκασε τις αμοιβαίες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ιράν στο ιρακινό έδαφος ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι η ασφάλεια στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.

Αφότου η Ουάσινγκτον σκότωσε με επιδρομή στη Βαγδάτη τον ισχυρό ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί και τον υπαρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις, τα αντιαμερικανικά αισθήματα αναζωπυρώθηκαν στη χώρα και οι αρχές αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από τον μεγάλο αμερικανό σύμμαχο προς όφελος της Τεχεράνης, ορκισμένης εχθρού της Ουάσινγκτον.

Αφού το κοινοβούλιο ψήφισε την αποχώρηση των 5.200 αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ -και πιθανόν στη συνέχεια των στρατευμάτων των 75 άλλων κρατών μελών της υπό την Ουάσινγκτον αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας-, ο Αμπντέλ Μάχντι επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον Πομπέο.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «να σταλούν αντιπρόσωποι για να δημιουργήσουν στο Ιράκ τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να εφαρμοσθεί η απόφαση του κοινοβουλίου και να αποχωρήσουν με ασφάλεια τα στρατεύματα από τη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εξάλλου ο ιρακινός Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι χαρακτήρισε σήμερα παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας την αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή στον κορυφαίο ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε ξένες δυνάμεις να ορίσουν την τύχη του Ιράκ.

Ο Σιστάνι δημοσιοποίησε το μήνυμά του μέσω αντιπροσώπου του ο οποίος μίλησε κατά την προσευχή της Παρασκευής στην ιερή πόλη Κερμπάλα.

«Οι τελευταίες επικίνδυνες επιθετικές πράξεις, οι οποίες αποτελούν επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας, αποτελούν μέρος της επιδεινούμενης κατάστασης» στην περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Μεγάλου Αγιατολάχ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Unexpected Opponent

    Oι Αμερικανοι g a n g s t e r s δ ε δίστασαν π ο τ ε να στείλουν σε διάφορα Σ φ α γ ε ι α τα νιάτα της χώρας T ο υ ς , A ρ κ ε ι να π ρ ο ω θ ο υ ν τ α ι τα A ν ο μ α Σ υ μ φ ε ρ ο ν τ α T o υ ς .

  2. avatar Unexpected Opponent

    T ι Z η τ ο υ ν οι Aμερικανοι g a n g s t e r s στη περιοχή εκείνη ? Aπλα λ ε η λ α τ ο υ ν , π λ ι α τ σ ι κ ο λ ο γ ο υ ν τον π ε τ ρ ε λ α ι κ ο π λ ο υ τ ο των λαών και ε γ κ α θ ι σ τ ο υ ν Σ τ ρ α τ ι ω τ ι κ ε ς B α σ ε ι ς για την ε π ε κ τ α σ η του η γ ε μ ο ν ι σ μ ο υ και τ υ χ ο δ ι ω κ τ ι σ μ ο υ T o υ ς , A λ λ α τα Σ κ ο τ ε ι ν α και A π α ν θ ρ ω π α Σ χ ε δ ι α T o υ ς θα πάνε χ α μ ε ν α O π ω ς και οι I δ ι ο ι .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει