Την ώρα που οι δυνάμεις του Χαλιφά Χαφτάρ προελαύνουν προς την Τρίπολη, ο Λίβυος στρατάρχης αρνείται την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, μετά τη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος και ο Τούρκος ηγέτης στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι, ο Χάφταρ εκτιμά ότι η σταθερότητα ή η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς «την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων» και τη διάλυση και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών που, όπως λέει, ελέγχουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε, λοιπόν, πως θα συνεχίσει τις τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Χάφταρ, που στηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει εξαπολύσει επίθεση από τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

Η ΚΕΕ χαιρέτισε την Τετάρτη την έκκληση για εκεχειρία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν σκοπεύει να την εφαρμόσει.

Στην ανακοίνωσή του, ο στρατάρχης Χάφταρ «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», αλλά τόνισε ότι συνεχίζονται «οι προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων».

«Αυτές οι ομάδες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και στηρίζονται από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά (…) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι χώρες στέλνουν επίσης μεγάλο αριθμό τρομοκρατών από παντού στον κόσμο για να πολεμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις (που στηρίζουν τον Χάφταρ)», πρόσθεσε.

Ο στρατάρχης αναφερόταν στην Τουρκία, η οποία στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Ο Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα ότι στέλνει στη Λιβύη φιλοτούρκους Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ, εναντίον του.

Λιβύη: Προελαύνει ο Χαφτάρ και με αιφνιδιαστική επίθεση κατέλαβε τη Σύρτη

Οι δυνάμεις του Χαλιφά Χαφτάρ προελαύνουν, καθώς οι μαχητές που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η κατάληψη της Σύρτης, έγινε μετά από αιφνιδιαστική επίθεση και συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.

«Οι δυνάμεις μας έλαβαν μιαν απόφαση, αφού μελέτησαν την κατάσταση, να αποσυρθούν έξω από τη Σύρτη και να περιμένουν εντολές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Προστασίας Σύρτης, σύμμαχος της ΚΕΕ.

«Η αποχώρησή μας από τη Σύρτη δεν είναι το τέλος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «να χυθεί αίμα πολιτών» στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΛΕΣ του Χάφταρ έλαβε βοήθεια από «κοιμώμενους πυρήνες» εντός της Σύρτης.

Πολλά από τα μέλη της Δύναμης Προστασίας Σύρτης προέρχονται από τη Μιζουράτα, μια πόλη στα βορειοδυτικά που στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Νωρίτερα, μια στρατιωτική πηγή του ΛΕΣ ανέφερε ότι άνδρες του συγκρούστηκαν με δυνάμεις από τη Μιζουράτα στην περιοχή Άμπου Γκράιν, μεταξύ Σύρτης και Μιζουράτας.

Η Δύναμη Προστασίας Σύρτης κατηγόρησε επίσης τους μαχητές του ΛΕΣ ότι πυρπόλησαν σπίτια και προχώρησαν σε λεηλασίες αφού μπήκαν στην πόλη, την Δευτέρα. Οι δυνάμεις του Χάφταρ αρνούνται τις κατηγορίες. «Ούτε εμείς, ούτε ο λιβυκός στρατός διαπράττει τέτοια πράγματα. Αντιθέτως, μας υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς», είπε ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ στο πρακτορείο Reuters.