Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ στο Πουέρτο Ρίκο και τους δυνατούς μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τις αρχές έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές ενώ έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση.

Στο νησί τέθηκαν σε ισχύ μέτρα ασφαλείας και όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου θα παραμείνουν σήμερα κλειστές, ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή και μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος σειράς δονήσεων που καταγράφονται στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ προκλήθηκε και μικρό τσουνάμι.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται την εφημερίδα El Nuevo Dia, νεκρός είναι ένας 73χεονος ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού κατέγραψε μικρό λίγων εκατοστών. «Όσοι βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού θα πρέπει να έχουν τον νου τους για τυχόν αλλαγές και να παραμείνουν προσεκτικοί αλλά δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω δράση» ανέφερε.

Αρχικά είχε ανακοινώσει πως δεν υπήρχε κάποια σοβαρή απειλή για τσουνάμι.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, χαρακτήρισε τον σεισμό «πολύ δυνατό». Ένας άλλος, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε πως διήρκεσε περίπου τριάντα δευτερόλεπτα.

Η Υπηρεσία Ηλεκτρισμού του Πουέρτο Ρίκο έκανε προληπτική διακοπή της ηλεκτροδότησης για λόγους ασφαλείας και σε ανακοίνωσή της στο Twitter γνωστοποίησε πως ελπίζει να αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος το συντομότερο δυνατό.

Σεισμικό δόνηση 5,8 Ρίχτερ τη Δευτέρα είχε γκρεμίσει αρκετά σπίτια στις πόλεις Guanica και Guayanilla, ενώ τηλεοπτικά πλάνα τα έδειχναν να έχουν καταρρεύσει πάνω σε αυτοκίνητα.

Ο σεισμός αυτός κατέστρεψε και ένα φυσικό αξιοθέατο, το λεγόμενο «Παράθυρο της Καραϊβικής», έναν βράχο που σχημάτιζε κενό σαν παράθυρο και αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες.