Τουλάχιστον 77 πρώην αντάρτες της πλέον διαλυμένης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2019, που αποδείχθηκε «η πιο φονική» χρονιά γι’ αυτούς μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το 2016, καταγράφει έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Κατά τα στοιχεία της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία, διαπράχθηκαν 77 δολοφονίες πρώην γκεριγέρος πέρυσι, έναντι 65 το 2018 και 31 το 2017.

«Καταμετρώνται πλέον συνολικά 173 δολοφονίες, στις οποίες προστίθενται 14 εξαφανίσεις και 29 απόπειρες ανθρωποκτονίας» μετά τη σύναψη της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην οργάνωση FARC και την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, συνοψίζει η έκθεση.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης, παροτρύνει την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε να υιοθετήσει «πιο αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύεται η ζωή των πρώην μαχητών», καθώς «το 2019 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα βίας» εναντίον τους.

Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, το 80% των επιθέσεων διαπράχθηκε από παράνομες ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες κακοποιών που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Καταγράφονται «δυσκολίες που παρεμβάλλουν προσκόμματα στην εξάρθρωση των δομών που ευθύνονται για αυτούς τους φόνους καθώς μόλις εννέα από τους 67 υπόπτους που συνελήφθησαν θεωρούνται οι ηθικοί αυτουργοί», σύμφωνα με την έκθεση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό Blu, ο πρόεδρος Ντούκε διαβεβαίωσε πως τον «ανησυχεί» η κατάσταση και διαβεβαίωσε πως θέλει να «βελτιώσει τα εργαλεία (…) προστασίας» των πρώην ανταρτών.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ακόμη στην έκθεσή του την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγετών κοινοτήτων και οργανώσεων. Αφότου υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης, έχουν δολοφονηθεί 303 εξ αυτών, ανάμεσά τους 86 μόνο το 2019, συμπεριλαμβανομένων 12 γυναικών.

Την έκθεση της αποστολής πρόκειται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Μετά τον αφοπλισμό 7.000 μαχητών της και τη διάλυση της οργάνωσης ανταρτών FARC, που μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, γενικά η πολιτική βία μειώθηκε στην Κολομβία, όμως συνεχίζεται η δράση ένοπλων οργανώσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που τροφοδοτείται κυρίως από πόρους που αντλούν χάρη στη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι πρώην γκεριγέρος των FARC και οι ηγέτες κοινοτήτων και οργανώσεων βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο παράνομων οργανώσεων που επιδιώκουν να ελέγξουν περιοχές, κυρίως για να επεκτείνουν τις παράνομες καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης.