Μια ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαίωσε σήμερα τον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου στη διαμάχη του με μια βρετανική εταιρεία η οποία ήθελε να εκμεταλλευτεί εμπορικά το όνομα του Κνουτ, της πασίγνωστης πολικής αρκούδας που γεννήθηκε και πέθανε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου ανακάλυψε το 2007 ότι η βρετανική εταιρεία Knut IP Management Ltd είχε καταθέσει το εμπορικό όνομα «Κνουτ, η πολική αρκούδα» ώστε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα και τη χρήση της ονομασίας σε μπλουζάκια, παπούτσια και αθλητικά είδη.

Ωστόσο, το Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), μια υπηρεσία που χειρίζεται τα εμπορικά σήματα και σχέδια στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ότι μπορεί να επέλθει σύγχυση μεταξύ της μάρκας Knut και της Knud, την εμπορική ονομασία που είχε καταθέσει ο ζωολογικός κήπος. Η λέξη Knud είναι ένας συνδυασμός του ονόματος του Κνουτ και του γερμανικού επιθέτου knuddelig που σημαίνει «γλυκούλης». Το τμήμα προσφυγών του ΓΕΕΑ δικαίωσε έτσι τον κήπο.

Ο Κνουτ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου και ήταν η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία τα τελευταία 30 χρόνια. Έγινε ακόμη διασημότερος όταν τον εγκατέλειψε η μητέρα του, λίγο μετά τη γέννησή του, γεγονός που κίνησε ένα κύμα συμπάθειας και περιέργειας για το μικρό αρκουδάκι.

Περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι κάλυψαν την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, στις 23 Μαρτίου 2007. Ο αιφνίδιος θάνατός του, από κάποια εγκεφαλική μόλυνση, προκάλεσε συγκίνηση στους θαυμαστές του οι οποίοι έστειλαν χιλιάδες συλλυπητήρια μηνύματα και κατέθεσαν λουλούδια και φωτογραφίες του στον ζωολογικό κήπο.