Η κεντροδεξιά Erna Solberg είναι η νικήτρια των εκλογών στη Νορβηγία και θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά την αποδοχή της ήττας του από τον πρωθυπουργό Jens Stoltenberg, που προέρχεται από τους Εργατικούς

Η Solberg χαρακτήρισε τη νίκη της «ιστορική εκλογική νίκη για τα δεξιά κόμματα».

Το Συντηρητικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία του ακροδεξιού Κόμματος της Προόδου που τάσσεται κατά της μετανάστευσης.

Ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθησαν εκλογές στη Νορβηγία μετά το αιματηρό χτύπημα του Άντερς Μπρέιβικ το 2011, υπενθυμίζει το BBC.

Με καταμετρημένα τα τρία τέταρτα των ψήφων, το μπλοκ των τεσσάρων κεντροδεξιών κομμάτων κερδίζει τις 96 από τις 169 έδρες στη βουλή.

Ο Stoltenberg ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα.

«Όπως προβλέπει η κοινοβουλευτική παράδοση της Νορβηγίας, θα διαλύσω την κυβέρνηση μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 14 Οκτωβρίου», τόνισε.

Ο ηγέτης των Εργατικών και πρωθυπουργός από το 2005 συνεχάρη την Solberg και τόνισε πως το κόμμα του προσπάθησε «να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει σχεδόν κανείς, να κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά, αλλά αποδείχθηκε πολύ δύσκολο».

Η 52χρονη Solberg θα γίνει η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει πρωθυπουργικό θώκο στη Νορβηγία και η πρώτη Συντηρητική πρωθυπουργός από το 1990.

«Σήμερα οι ψηφοφόροι έφεραν μια ιστορική εκλογική νίκη για τα δεξιά κόμματα. Θα δώσουμε σε αυτή τη χώρα μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε στους ψηφοφόρους της στο Όσλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανταποκριτές στη Νορβηγία, τουλάχιστον τα δύο από τα κορυφαία υπουργεία- και πιθανώς και τα τρία- θα δοθούν σε γυναίκες.