Μια ειδική επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει το ενδεχόμενο αποβολής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού και να βυθίσει την Ιταλία σε μια νέα πολιτική κρίση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σημαντικά στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι – Λαός της Ελευθερίας ή PDL – έχουν απειλήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, εάν αφαιρέσουν τη θέση του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία.

Η διαδικασία αυτή πιθανώς να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Με τις εντάσεις να έχουν προκαλέσει ρήξη μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, μια ανοιχτή διαμάχη κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κρίση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από 23 μέλη, με αντιπροσώπους από τα κύρια κόμματα, κυριαρχείται από αντιπάλους του Μπερλουσκόνι, αναφέρει το Reuters, ενώ τουλάχιστον 14 βουλευτές είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του εξορισμού του από το πολιτικό στερέωμα.

Μέχρι στιγμής το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα του Λέτα (PD) επιμένει ότι ο Μπερλουσκόνι δεν είναι δυνατό να παραμείνει στο κοινοβούλιο μετά την καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τις κατηγορίες της φορολογικής απάτης.

Το PDL ισχυρίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, έχει γίνει στόχος αριστερών βουλευτών και κατηγορεί το PD ότι χρησιμοποιεί δικαστικές τακτικές για να εξαλείψει έναν αντίπαλο, τον οποίο δεν έχει καταφέρει να νικήσει πολιτικά.