Περί μιας συμφωνίας η οποία είχε συναφθεί πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και η οποία προέβλεπε την «παροχή προστασίας στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την Κόζα Νόστρα», έκαναν λόγο Ιταλοί δικαστές.

Η αποκάλυψη αυτή περιέχεται στη γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης του εφετείου του Παλέρμο, η οποία είχε ανακοινωθεί την 25η Μαρτίου, και προέβλεπε την καταδίκη του Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, πρώην γερουσιαστή και στενού συνεργάτη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε επτά χρόνια κάθειρξη για συνέργεια με την μαφία.

Σε μια συνάντηση «η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1974, με την συμμετοχή των Ντελ’ Ούτρι, Μπερλουσκόνι και αρχιμαφιόζων όπως του Στέφανο Μποτάντε, αποφασίσθηκε η παροχή προστασίας στον Μπερλουσκόνι από το οργανωμένο έγκλημα της Σικελίας», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η προστασία στον επιχειρηματία «θα γινόταν με την καταβολή χρηματικών ποσών και την διαμεσολάβηση του Μαρτσέλο Ντελ’ Ούτρι. Κατά την συνάντηση αυτή φέρεται να επισημοποιήθηκε η συμφωνία που συνέδεε τον Μπερλουσκόνι, τον Ντελ’ Ούτρι και την Κόζα Νόστρα μέχρι το 1992», προστίθεται.

Ως εκ της συμφωνίας αυτής ο Μπερλουσκόνι φέρεται ότι είχε προσλάβει στην βίλα του Άρκορε, επισήμως ως σταβλίτη, τον Βιτόριο Μάγκανο, ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με την μαφία της Σικελίας.

Ο Μάγκανο έμεινε στο Άρκορε από το 1973 ως το 1975.

Απεβίωσε το 2000, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την καταδίκη του για ανθρωποκτονίες.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, το 1974 η μαφία είχε προσπαθήσει να απαγάγει τον μεγαλύτερο γιο του, Πιερσίλβιο, 5 ετών τότε. Για αρκετούς μήνες την περίοδο εκείνη, ο επιχειρηματίας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε φυγαδεύσει την οικογένειά του στην Ισπανία.