Με ιδιαίτερα συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθιερωμένη ομαδική φωτογράφηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης συνόδου τους στην Αγία Πετρούπολη, η οποία σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία.

Με φόντο τον γαλάζιο ουρανό και το επιβλητικό παλάτι του Κωνσταντίνου, μνημείο της τσαρικής εποχής, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση προσήλθαν χωρισμένοι σε ομάδες, για να απαθανατιστούν από τα φλας των φωτογράφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδειξε άνεση, προσερχόμενος για τη φωτογράφηση συνοδευόμενος από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ασπαζόμενος φιλικά την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, παρότι βρίσκεται στα πρόθυρα διπλωματικής διένεξης με αυτήν εξαιτίας του προγράμματος κατασκοπείας Prism, το οποίο συμπεριλάμβανε την παρακολουθήσεις των δικών της επικοινωνιών, όπως και αυτών του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέσεις πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε δίχως χειραψία, με μόλις ένα απλό κίνημα της κεφαλής. Τους δύο ηγέτες χώριζε στη φωτογράφηση ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο ηγέτες πήραν πόζα για λίγα δευτερόλεπτα, ορισμένοι χαμογελώντας, και κάποιο κουνώντας και το χέρι, προτού αναχωρήσουν.