Δικαστήριο του Μονακό ανέτρεψε τα δεδομένα στην υπόθεση Ριμπαλόβλιεφ

Ακύρωσε τη διαδικασία για απάτη σε βάρος του εμπόρου έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ


ΚΟΣΜΟΣ
3:26
13/12/2019
Δικαστήριο του Μονακό ανέτρεψε τα δεδομένα στην υπόθεση Ριμπαλόβλιεφ
loading

Το εφετείο του Μονακό ακύρωσε τη διαδικασία σε βάρος του Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ, μετά την κατάθεση αγωγής το 2015 για απάτη από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ, γνωστοποίησαν οι δικηγόροι του.

Ο Ριμπαλόβλιεφ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco, κατηγορεί τον Μπουβιέ ότι του απέσπασε περίπου ένα δισεκ. δολάρια ξαναπουλώντας του έργα τέχνης που είχε αγοράσει για λογαριασμό του με υπερβολικό περιθώριο κέρδους.

«Ο κ. Μπουβιέ αδίκως χαίρεται γιατί αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την ουσία της τεράστιας απάτης για την οποία εγκαλείται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερβέ Τεμίν, ένας από τους δικηγόρους του Ριμπαλόβλιεφ, ο οποίος ανακοίνωσε την κατάθεση έφεσης στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο του Μονακό, που ισοδυναμεί με το Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Γαλλία.

«Ο κ. Μπουβιέ εξακολουθεί να διώκεται στην Ελβετία και μπορεί να γίνει το ίδιο και στο Μονακό, ανάλογα με την απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Ο Ριμπαλόβλιεφ είχε αναθέσει στον Μπουβιέ να αγοράσει εκ μέρους του έργα τέχνης ανάμεσα στο 2003 και το 2015 και να επενδύσει μαζί με τις εταιρίες του σε μια συλλογή πινάκων, αντάξια ενός μικρού μουσείου -- μεταξύ των οποίων το "Salvator Mundi" του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο αγοράστηκε στην τιμή των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και έργα των Βαν Γκονγκ, Πικάσο, Μοντιλιάνι, Ματίς...

Όμως, σύμφωνα με τους δικηγόρους του δισεκατομμυριούχου, ο Μπουβιέ είχε διαπραγματευθεί αρχικά τα έργα σε καλύτερες τιμές για δικό του λογαριασμό, προτού τους ξαναπωλήσει σε τιμή μεγαλύτερη στις εταιρίες του Ριμπαλόβλιεφ. «Εξαπατημένες από αυτό το κίβδηλο τέχνασμα, οι εταιρίες της οικογένειας Ριμπαλόβλιεφ του κατέβαλαν, στη διάρκεια δέκα και πλέον ετών, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», δηλώνουν.

Για τον Μπουβιέ, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη στις αρχές του 2015 για «απάτες» και «συνέργεια σε ξέπλυμα απάτης», η αγωγή δεν είχε κανένα λόγο να καταλήξει στο γραφείο ενός δικαστή στο Μονακό, όπου δεν είχε λάβει χώρα καμία συναλλαγή, σύμφωνα με τον ίδιο, και όπου κανένας πίνακας δεν είχε παραδοθεί ή παρουσιαστεί.

Για τον δικηγόρο του, Φρανκ Μισέλ, πρόκειται για «ψευδή κατηγορία» με στόχο την οικονομική εξόντωση του Μπουβιέ και την παύση των δραστηριοτήτων του στα ελεύθερα λιμάνια, ακμάζουσες ζώνες διαμετακόμισης και αποθήκευσης εκτός τελωνείων.

Στη διάρκεια της έρευνας, η δικαιοσύνη του Μονακό άρχισε να υποψιάζεται τον Ριμπαλόβλιεφ ότι χρησιμοποίησε τις σχέσεις του με ηγετικά στελέχη της αστυνομίας και υπουργείων για να παγιδεύσει τον Μπουβιέ.

Σε βάρος του Ριμπαλόβλιεφ απαγγέλθηκε κατηγορία το 2018 για «ενεργητική διαφθορά» και «δωροδοκία».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει