Δύο ισχυροί εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από την ειδική μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ τη νύχτα της Δευτέρας στο δευτεροβάθμιο σχολείο Κολέγιο Χουά Γιαν, στη Νήσο του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί εάν οι βόμβες συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν την ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας τον τελευταίο μισό χρόνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αξιωματικός της μονάδας δήλωσε ότι οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τηλεχειρισμό και ήταν «πλήρως λειτουργικοί».

Μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μέσω κινητού τηλεφώνου, διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και χαρακτήρισε τις βόμβες αυτές «εξαιρετικά επικίνδυνες», καθώς περιείχαν ισχυρές εκρηκτικές ύλες βάρους δέκα κιλών και καρφιά που θα διασκορπίζονταν με μεγάλες ταχύτητες όταν γινόταν πυροδότηση.

Ο σκοπός της κατασκευής τέτοιων βομβών είναι μόνο «να σκοτώσεις και να ακρωτηριάσεις ανθρώπους», είπε ο αξιωματικός αυτός, ο Άλικ Μακγουέρτερ, προσθέτοντας πως εάν χρησιμοποιούνταν «θα σκότωναν και θα τραυμάτιζαν πολύ κόσμο».

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο, με αφορμή ένα σχέδιο νόμου για τις εκδόσεις και τις μεταγωγές υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα που γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αλλά αφού ήδη είχε γεννηθεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο αξιώνει να προωθηθούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να τερματιστούν οι πρακτικές αστυνομικής βαρβαρότητας.