Αντάρτες οι οποίοι δρουν στη Συρία και θεωρείται πως συνδέονται με την αλ Κάιντα σκότωσαν έναν Ιταλό Ιησουίτη ιερωμένο ο οποίος είχε εξαφανιστεί στα τέλη του περασμένου μήνα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Ο Πάολο Νταλ’ Όλιο, ένας ιερέας που είχε γίνει γνωστός διότι υποστήριξε την εξέγερση εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και ορισμένες ισλαμιστικές οργανώσεις των ανταρτών, εξαφανίστηκε στην πόλη Ράκα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών μαχητών, την 29η Ιουλίου.

Ο ιερέας είχε υπηρετήσει για τρεις δεκαετίες στο Μοναστήρι του Οσίου Μωυσή του Αιθίοπα –ή Ντάιρ Μαρ Μούσα–, πριν εκδιωχθεί από τη χώρα το 2012. Έκτοτε είχε επιστρέψει στη Συρία τουλάχιστον δύο φορές.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, επικαλέστηκε ακτιβιστές στην Ράκα οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με τον Νταλ’ Όλιο, οι οποίοι είπαν πως δολοφονήθηκε ενώ κρατείτο από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο κάλεσε όλες τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης να ασκήσουν πίεση στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ώστε η οργάνωση αυτή να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στον Νταλ’ Όλιο και «οι δολοφόνοι του να λογοδοτήσουν» αλλά και «η σορός του να παραδοθεί για να ταφεί».

Αρχικά ακτιβιστές είχαν πει ότι ο Ιησουίτης ιερέας απήχθη από μαχητές της οργάνωσης ΙΚΙΛ, αν και κατόπιν κάποιοι είπαν ότι ο Νταλ’ Όλιο συναντήθηκε με μέλη της σε μια προσπάθεια να συμβάλει προκειμένου να συναφθεί μια εκεχειρία ανάμεσα στην ομάδα αυτή, που θεωρείται παρακλάδι της αλ Κάιντα, και τους Σύρους Κούρδους μαχητές.

Ο Νταλ’ Όλιο είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του μοναστηριού Ντάιρ Μαρ Μούσα, στον ναό του οποίου φιλοξενείται μια τοιχογραφία που απεικονίζει την Δευτέρα Παρουσία.