Αγωγή εναντίον ενός ιερέα, ο οποίος τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, κατέθεσε σήμερα ένας Βέλγος. Θέλησε να καταδικάσει τη «σιωπή» της βελγικής γαλλόφωνης εκκλησίας, σε αντίθεση με τη φλαμανδόφωνη εκκλησία, για την πλειοψηφία των εκατοντάδων υποθέσεων παιδεραστίας που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ο Γκαμπριέλ Φριπιάτ, 52 χρόνων, γαλλόφωνος από την περιοχή της Μονς, στο δυτικό Βέλγιο, κατέθεσε μήνυση και ζητά αστική αποζημίωση στον εισαγγελέα των Βρυξελλών, Βιμ Ντε Τρόιγιε, αρμόδιο για τη διερεύνηση του σκανδάλου παιδεραστίας στην εκκλησία του Βελγίου.

Ο Φριπιάτ κατηγορεί τον ιερέα ότι τον κακοποιούσε σεξουαλικά από το 1971 έως το 1973 στο οικοτροφείο Μπαστόν, ένα χωριό στην περιοχή της Βαλλονίας, στο νότιο-ανατολικό Βέλγιο.

«Ήδη έχει περάσει πολύς καιρός που κυριαρχεί η σιωπή στη γαλλόφωνη βελγική εκκλησία. Φαίνεται σαν οι κακοποιήσεις αυτές να αφορούν μόνο την Φλάνδρα. Αυτός ο κώδικας σιωπής πρέπει να σταματήσει» είπε.

«Στους κόλπους της γαλλόφωνης εκκλησίας επικρατεί ο φόβος γεγονός που τους εμποδίζει να μιλήσουν», εκτιμά ο μηνυτής Γκαμπριέλ Φριπιάτ.